Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Dobbeltsyn

Spørsmål

Jeg har dobbeltsyn på begge øynene, selv med ett øye lukket. Startet for 2 1/2 år siden. Satt da mye foran pc pga utdannelse, men nå sitter jeg svært lite foran pc. Blir verre utover dagen, da særlig ved lesing, tv-titting, bilkjøring i mørket med biler i møtet, og lesing av sms på mobiltlf. Det er hvitt/lyst lys/flater som blir doblet. På høyre øyet utarter dobbeltsynet seg som opp og til høyre for det egentlige bildet. På venstre øyet utarter dobbeltsynet seg som opp og til venstre for det egentlige bildet. Når jeg ser med begge øynene ser jeg derfor tre bilder istedenfor ett, og det blir kaos. Bruker lesebriller, er langsynt med skjeve hornhinner, +1,75 og -1,75. Jeg har nylig vært hos øyenlege, og alt så fint ut der, tok bilder, målte trykk osv. Det er utrolig plagsomt, for noen ganger, særlig på ettermiddagen/kvelden, blir alt jeg ser et eneste stort kaos, og jeg blir sliten i øynene og hodet. For ett år siden begynte fysioterapeut å rette opp ryggraden og bekkenet mitt, som har vært skeivt hele livet. Men plagene begynte 1 1/2 år før det, så vet ikke om det kan være en sammenheng der? Hadde særdeles sterke migreneanfall ca 1 gang i året før, men dersom jeg får det nå, forsvinner det ved nakkemassasje. Jeg spiser normalt, trener ryggen hver dag og begynner å bli bedre. Ellers frisk. Men dobbeltsynet blir ikke bedre. Hva skal jeg gjøre? Hva kan dette skyldes? Massøren min har lest at det kan skyldes stramme nakkemuskler/sternocleidomastoideus? Legen tror meg ikke angående dobbeltsyn. Kvinne, 24 år

Svar

Hei !

Du opplever altså dobbeltsyn på hvert øye hver for seg, altså med det andre øyet lukket.
Dette har vart i 2,5 år, og du har nylig blitt undersøkt av øyelege uten at der ble funnet noe galt.

Da må vi altså gå ut fra at du faktisk ikke har noen øyesykdom, for dersom en person har en øyesykdom, er det overhengende sannsynlig at nettopp en øyelege er den som ville klare å identifisere en evt øyesykdom.
Eller sagt på en annen måte det en øyelege ikke finner ved en personlig undersøkelse av deg, klarer ihvertfall ingen lege å finne UTEN legeundersøkelse, slik som jeg her pr internett. Sagt enda tydeligere jeg har ikke ide om hvorfor du opplever dobbeltsyn på hvert øye for seg, og ingen mulighet for å finne det ut når jeg ikke kan undersøke deg.

Det du omtaler, dobbeltsyn på ett-1- øye, kalles monokulær diplopi.
Jeg har hørt om dette, men det er i forbindelse med noe som kalles "etterstær", dvs en komplikasjon etter operasjon for grå stær. Men du har jo ikke vært operert for grå stær, og da kan du følgelig ikke ha denne diagnosen heller.

Jeg mener med betydelig sikkerhet at du kan utelukke at du får et så merkverdig symptom som det du beskriver, pga stramme muskler.

Jeg har altså ingen som helst teori om hvorfor du skulle kunne oppleve det du gjør, og spesielt merkverdig blir det når øyelege ikke finner noen forklaring på det. Når jeg ikke har noen som helst teori om hva årsaken skulle være, har jeg heller ikke noe forslag til hva du kan gjøre for å få dette vekk. En evt behandling må jo alltid velges ut fra hvilken diagnose som har blitt stilt, og når der ikke kan stilles noen diagnose, blir det umulig å ta stilling til behandling.

Det eneste jeg kan komme på, er at din fastlege kanskje burde henvise deg til nevrolog, men dette er ikke nødvendigvis et spesielt godt tips, men kun det eneste jeg kan komme på.

Jeg reagerer imidlertid ganske så negativt på det at din fastlege "ikke tror deg" !
Det betyr egentlig at legen tror at du lyger, og det gjør du jo ikke. Du opplever eksakt det du selv opplever, og forteller din lege om dette, og da er det høyst kritikkverdig etter min mening, at legen ikke tror deg.
At legen ikke har en forklaring på dine plager, ja det er en annen ting, men å ikke tro deg, går da vitterligen ikke an.

Jeg synes dette er så beklagelig, at jeg er tilbøyelig til å anbefale deg å vurdere om du skulle skifte fastlege, slik at du kan få deg en lege som faktisk TROR deg ! Det må da være svært slitsomt, at du i tillegg til å ha dobbeltsyn, opplever at din lege ikke tror deg, og et minstemål av det du kan forvente av en lege er at vedkommende tror deg.
Det å ikke tro deg er jo det samme som å si at du lyger, bare pakket inn i andre ord, og slikt kan du ikke finne deg i, spør du meg.

Jeg har igrunnen kun ett godt råd til deg, og jeg ser bare en mulig vei ut av dine problemer: Skaff deg en lege som tror på det du forteller.
Først når du får en slik lege, tror jeg at der kan være muligheter for å gi deg hjelp for dine plager.

Beklager at du ikke har fått svar på hva årsaken til dine plager er, men du har i det minste fått et råd, som jeg attpåtil tror er et godt råd.
Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-