Solbriller - mer enn en image

For mange er solbriller en viktig del av imagen, men de er også god beskyttelse mot sterke solstråler. De ultrafiolette strålene i sollyset kan nemlig skade øynene dine, både på kort og lang sikt.

UV-stråling er usynlige solstråler som er en naturlig del av sollyset. Mye av denne strålingen blir filtrert bort av ozonlaget, men strålingen er likevel sterk nok til å gjøre skade. Du bør særlig være forsiktig dersom du befinner deg ved sjøen eller i et område med snø.

Beskytt øynene!På steder med ekstra mye lysrefleksjon, for eksempel på havet eller på en strand med lys sand, risikerer du dessuten - selv midt på sommeren - å pådra deg snøblindhet!

Dersom du utsetter deg for for mye UV-stråling kan du nemlig få en forbrenning av hornhinnen, som vi kaller snøblindhet eller sveiseblink. Dette er en smertefull tilstand som krever legehjelp. Funn tyder også på at lang tids påvirkning av UV-stråler kan føre til synsproblemer på lang sikt. Blant annet tyder undersøkelser på en økt forekomst av grå stær og makuladegenerasjon, en sykdom som angriper netthinnen i øyet.

Selv om barn og ungdom ikke trenger å myse så mye i sterkt lys som voksne, er lysets UV-stråler like skadelig for dem. De må derfor også utstyres med gode solbriller med filter.

Tips for kjøp av solbrillerNår du skal kjøpe solbriller er det viktig å tenke på at brillene skal:

 • Beskytte mot UV-stråling
 • Dekke godt rundt øynene
 • Være behagelige å ha på
 • Gode solbriller behøver ikke å være dyre. Det er brillenes evne til å filtrere bort UV-strålene det kommer an på. Bruk briller som opplyser om slik UV-filtrering på merkelappen. Legg merke til at hvor mørke solbrillene er ikke spiller noen rolle for filtreringen av UV-lys. Det påvirker bare evnen til å se.

  Husk på barnaOgså barna bør få skikkelige solbriller. Ofte ser vi at barna får billige briller som bare har plastglass og som egentlig ikke gir noen beskyttelse mot UV-strålingen. Et par skikkelige solbriller er en naturlig del av solbeskyttelsen av barn. Men som sagt, de behøver ikke nødvendigvis å være dyre.

  Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

  Har du spørsmål om din egen helse?

  Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

  Oppdatert 20.11.06 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege

  Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

  Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
  Leger på vakt
  Vishal Judge
  Ledig nå
  Britt Nakstad
  Ledig nå
  Harald Dobloug
  Ledig nå
  Simen Brynildsen
  Ledig nå
  Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-