Tørre øyne

Tørre øyne kan medføre forskjellige tegn og symptomer. Dette bør du være obs på!

TØRRE ØYNE: Tilstanden tørre øyne kan gi ubehag, synsforstyrrelser og kan potensielt skade øyets overflate. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock.
TØRRE ØYNE: Tilstanden tørre øyne kan gi ubehag, synsforstyrrelser og kan potensielt skade øyets overflate. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er tørre øyne?

Tørre øyne, eller tørt øye-syndrom, er en multifaktoriell sykdom som affiserer tårene og øyets overflate. (1)

– Tilstanden gir ubehag, synsforstyrrelser og en ustabil tårefilm og kan potensielt skade øyets overflate. Tilstanden ledsages av at tårefilmen blir for saltholdig og gir betennelse på øyets overflate, har tidligere Sten Ræder, øyelege, forsker og daglig leder av Tørreøyneklinikken, forklart til Lommelegen.

Utbredelse

Tørre øyne er svært utbredt, og er en av de vanligste årsakene til at pasienter oppsøker optiker eller øyelege.

Tallet på hvor mange personer som har tørre øyner varier veldig mellom forskjellige studier. Forekomsten ligger på mellom 5 og 50 % på verdensbasis. Grunnet til den store variasjonen er mangel på en standardisering av kriterier for å sette diagnosen tørre øyne. (1, 3)

LES OGSÅ: Derfor får du sprengt blodkar på øyet

TØRRE ØYNE: Skjermtitting på pc eller mobil kan gi tørre øyne. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock.
TØRRE ØYNE: Skjermtitting på pc eller mobil kan gi tørre øyne. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Vis mer

Symptomer på tørre øyne

Tørre øyne kan medføre svært ulike tegn og symptomer.

Vanlig symptomer på tørre øyne er:

  • Svie
  • Rennende øyne (økt tåreflod)
  • Uklart eller variabelt syn
  • Røde øyne
  • Lysømfintlighet
  • Sårhet
  • Brennende følelse
  • Sandfølelse
  • Tørrhetsfølelse
  • Kløe
  • Trette øyne
  • Ubehag ved bruk av kontaktlinser (1, 2, 4, 6)


Årsaker

Forekomsten av tørre øyne øker med økende alder og der er mange årsaker som gi tilstanden.

– Det er også mer utbredt hos kvinner enn hos menn. Enkelte sykdommer og bruk av en del medisiner kan også øke risikoen for tørre øyne. For eksempel kan hudtilstander som psoriasis, acne rosacea og seborreisk dermatitt øke faren for tilstopping av talgkjertlene, som kan føre til tørre øyne grunnet økt fordamping, har Ystenæs tidligere uttalt til Lommelegen.

Ann Elisabeth Ystenæs er optiker og førstelektor ved fakultet for helsevitenskap, Institutt for optometri og synsvitenskap på Universitetet i Sørøst-Norge, og underviser i temaet.

Flere medikamenter kan også utløse symptomer.

– Det kan blant annet være antihistaminer, antidepressiva, nevroleptika, diuretika, betablokkere og isotretinoin, sier Ræder.

Ofte er det et underliggende problem, som gjør at kjertlene lett tilstoppes eller at det er for lav produksjon, ifølge Ystenæs.

UNDERVISER OM TEMAET: Ann Elisabeth Ystenæs er førstelektor ved fakultet for helsevitenskap, Institutt for optometri og synsvitenskap på Høgskolen i Buskerud og Vestfold (HBV), Foto: Privat
UNDERVISER OM TEMAET: Ann Elisabeth Ystenæs er førstelektor ved fakultet for helsevitenskap, Institutt for optometri og synsvitenskap på Høgskolen i Buskerud og Vestfold (HBV), Foto: Privat Vis mer

– Hva er den vanligste årsaken til tørre øyne?

– Tørre øyne skyldes enten for liten produksjon eller for stor fordamping av tårer. Den vanligste årsaken til tørre øyne er for stor fordamping. Dette har sammenheng med problemer med kjertler i øyelokkene, som ikke tilfører nok fettstoffer til tårene. Dette kan forverres ytterligere dersom man oppholder seg i tørre miljøer eller om man blunker dårlig, forteller Ystenæs.

LES OGSÅ: Ser du prikker, lysglimt eller stjerner i synsfeltet?

PC-skjermen kan føre til tørre øyne

Blunkefrekvensen reduseres drastisk når du stirrer inn i PC-skjermen sammenlignet med når du snakker med et menneske.

Vi blunker fire-fem ganger oftere når vi snakker med noen enn når vi stirrer inn i en skjerm. Lite blunking er en årsak til tørre øyne fordi tårefilmen på øyet fordamper raskere.

Et råd er derfor ta hyppige pauser fra skjermen, og til å justere skjermen slik at man ser ned på den. Dette gjør at øyeåpningen blir mindre og tårefilmen fordamper saktere. (5)

Når bør man oppsøke hjelp?

Tørre øyne bør behandles når det er forstyrrende i hverdagen.

– Eksempler kan være at man unngår enkelte aktiviteter eller at det foreligger symptomer som påvirker livskvalitet, sier Ystenæs.

Hvis du er plaget med tørre øyne bør du først foreta en undersøkelse hos optiker med kompetanse innenfor tørre øyne, eller hos øyelege. Undersøkelsen vil avdekke sannsynlig årsak og alvorlighetsgrad.

Behandling

Det er flere behandlinger tilgjengelig for tørre øyne. Alt etter årsak og alvorlighetsgrad finnes det ulike typer behandling. (1)

– Dette er viktig for å skreddersy behandlingen til den enkelte. Behandlingen kan bestå i å bruke kunstig tårevæske, øyelokkshygiene, tårepunktplugger, bytte til en annen type medisiner, forklarer Ystenæs.

TÅREVÆSKE: Behandling med kunstig tårevæske kan være aktuelt ved tørre øyne. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock.
TÅREVÆSKE: Behandling med kunstig tårevæske kan være aktuelt ved tørre øyne. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock. Vis mer

Feilstilte øyelokk gir ofte tørre øyne da feilstillingen fører til økt fordampning fra øyet. I slike tilfeller kan kirurgi være en aktuell behandling. (1)

I mange tilfeller har pasienten så alvorlig tørre øyne med betennelse og sårutvikling at pasienten må behandles av øyelege, ifølge Ræder:

– Det er i så fall vanlig å behandle pasienten med betennelsesdempende medikamenter, som kortisonøyedråper og cyklosporin-øyedråper eller autologt serum øyedråper. Det finnes også medikamenter som for eksempel diquafosol-øyedråper som kan stimulere øyet til å produsere vann og slim. Utvalget av medikamenter gjør at pasienter med alvorlig tørre øyne kan se en lysere tid i møte, påpeker han.

EKSPERT PÅ TØRRE ØYNE: Sten Ræder er øyelege, forsker og daglig leder av Tørreøyneklinikken. Foto: Privat
EKSPERT PÅ TØRRE ØYNE: Sten Ræder er øyelege, forsker og daglig leder av Tørreøyneklinikken. Foto: Privat Vis mer

Prognose

Det er som regel mulig å behandle kjertlene for å bedre tilstanden, men tørre øyne er ikke noe som behandles én gang for alle.

– Behandlingen må fortsette for at det skal fortsette å være så bra som mulig. Dersom plagene oppsto etter å ha fått utført laseroperasjon for å korrigere synet, kan det være at disse avtar etter noen måneder, sier Ystenæs.

Kilder

Opprinnelig skrevet av journalist Silje Ulveseth 2015. Revisjon 15.06.2020 av Anneli Moholt, lege. 1) Tidsskriftet Den norske legeforeningen – Tørre øyne – diagnostikk og behandling 2) Øyelege Sten Ræder 3) Craig JP, Nelson JD, Azar DT et al. TFOS DEWS II Report Epidemiology Summary. Ocul Surf 2017; 15: 802–12. 4) Førstelektor Ann Elisabeth Ystenæs 5) Norges Optikerforbund – Du blunker for sjelden til PC-en 6) Øyelege Per Klyve

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer