Tørre øyne

Tørre øyne kan medføre sforskjellige tegn og symptomer. Dette bør du være obs på!

TØRRE ØYNE: Tilstanden tørre øyne gir ubehag ogsynsforstyrrelser. En ustabil tårefilm kan potensielt skade øyets overflate. Foto: Scanpix
TØRRE ØYNE: Tilstanden tørre øyne gir ubehag ogsynsforstyrrelser. En ustabil tårefilm kan potensielt skade øyets overflate. Foto: Scanpix Vis mer

Tørre øyne, eller tørt øye-syndrom, er en multifaktoriell sykdom som affiserer tårene og øyets overflate, ifølge Tear Film & Ocular Surface Society (TFOS).

– Tilstanden gir ubehag, synsforstyrrelser og en ustabil tårefilm og kan potensielt skade øyets overflate. Tilstanden ledsages av at tårefilmen blir for saltholdig og gir betennelse på øyets overflate, forklarer Sten Ræder, øyelege, forsker og daglig leder av Tørreøyneklinikken, Norges eneste spesialklinikk for tørre øyne.

Tørre øyne er svært utbredt, og er en av de vanligste årsakene til at pasienter oppsøker optiker eller øyelege.

LES OGSÅ:
image: Kul, utvekst på det hvite i øyet - hva kan det være?

Kul, utvekst på det hvite i øyet - hva kan det være?

– Forekomsten er mellom 5 og 35 prosent globalt. Tallene varierer mye da studier har brukt ulike kriterier for å definere tørre øyne, og det vil også variere avhengig av alder og kjønn, opplyser Ann Elisabeth Ystenæs.

Hun er optiker og førstelektor ved fakultet for helsevitenskap, Institutt for optometri og synsvitenskap på Høgskolen i Buskerud og Vestfold (HBV), og underviser i temaet.

LES OGSÅ: Derfor får du sprengt blodkar på øyet

Symptomer på tørre øyne

Tørre øyne kan medføre svært ulike tegn og symptomer.

Vanlig symptomer på tørre øyne er:

 • Svie
 • Rennende øyne (økt tåreflod)
 • Uklart eller variabelt syn
 • Røde øyne
 • Lysømfintlighet
 • Sårhet
 • Brennende følelse
 • Sandfølelse
 • Tørrhetsfølelse
 • Kløe
 • Trette øyne
 • Ubehag ved bruk av kontaktlinser

(Kilde: Førstelektor Ann Elisabeth Ystenæs, øyelege Sten Ræder og øyelege Per Klyve)

SER DU MYE PÅ PC ELLER MOBIL? Skjermtitting kan være en årsak til tørre øyne. Foto: Scanpix
SER DU MYE PÅ PC ELLER MOBIL? Skjermtitting kan være en årsak til tørre øyne. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Derfor får du sti på øyet

Medisiner og alderdom øker sjansene

Tørre øyne øker med økende alder.

– Det er også mer utbredt hos kvinner enn hos menn. Enkelte sykdommer og bruk av en del medisiner kan også øke risikoen for tørre øyne. For eksempel kan hudtilstander som psoriasis, acne rosacea og seborreisk dermatitt øke faren for tilstopping av talgkjertlene, som kan føre til tørre øyne grunnet økt fordamping, forklarer Ystenæs.

Flere medikamenter kan også utløse symptomer.

– Det kan blant annet være antihistaminer, antidepressiva, nevroleptika, diuretika, betablokkere og isotretinoin, sier Ræder.

Ofte er det et underliggende problem, som gjør at kjertlene lett tilstoppes eller at det er for lav produksjon, ifølge Ystenæs.

– Hva er den vanligste årsaken til tørre øyne?

UNDERVISER OM TEMAET: Ann Elisabeth Ystenæs er førstelektor ved fakultet for helsevitenskap, Institutt for optometri og synsvitenskap på Høgskolen i Buskerud og Vestfold (HBV), Foto: Privat
UNDERVISER OM TEMAET: Ann Elisabeth Ystenæs er førstelektor ved fakultet for helsevitenskap, Institutt for optometri og synsvitenskap på Høgskolen i Buskerud og Vestfold (HBV), Foto: Privat Vis mer

– Tørre øyne skyldes enten for liten produksjon eller for stor fordamping av tårer. Den vanligste årsaken til tørre øyne er for stor fordamping. Dette har sammenheng med problemer med kjertler i øyelokkene, som ikke tilfører nok fettstoffer til tårene. Dette kan forverres ytterligere dersom man oppholder seg i tørre miljøer eller om man blunker dårlig, forteller Ystenæs.

LES OGSÅ: Ser du prikker, lysglimt eller stjerner i synsfeltet?

Når bør man oppsøke hjelp?

Tørre øyne bør behandles når det er forstyrrende i hverdagen.

– Eksempler kan være at man unngår enkelte aktiviteter eller at det foreligger symptomer som påvirker livskvalitet, sier Ystenæs.

Hvis du er plaget med tørre øyne bør du ørst foreta en undersøkelse hos optiker med kompetanse innenfor tørre øyne, eller hos øyelege. Undersøkelsen vil avdekke sannsynlig årsak og alvorlighetsgrad.

I henhold til Tear Film & Ocular Surface Society (TFOS) skal tørre øyne behandles etter alvorlighetsgrad.

– Dette er viktig for å skreddersy behandlingen til den enkelte. Behandlingen kan bestå i å bruke kunstig tårevæske, øyelokkshygiene, tårepunktplugger, bytte til en annen type medisiner, forklarer Ystenæs.

I mange tilfeller har pasienten så alvorlig tørre øyne med betennelse og sårutvikling at pasienten må behandles av øyelege, ifølge Ræder:

– Det er i såfall vanlig å behandle pasienten med betennelsesdempende medikamenter, som kortisonøyedråper og cycklosporin-øyedråper eller autologt serum øyedråper. Det finnes også medikamenter som for eksempel diquafosol-øyedråper som kan stimulere øyet til å produsere vann og slim. Utvalget av medikamenter gjør at pasienter med alvorlig tørre øyne kan se en lysere tid i møte, påpeker han.

EKSPERT PÅ TØRRE ØYNE: Sten Ræder er øyelege, forsker og daglig leder av Tørreøyneklinikken, Norges eneste spesialklinikk for tørre øyne. Foto: Privat
EKSPERT PÅ TØRRE ØYNE: Sten Ræder er øyelege, forsker og daglig leder av Tørreøyneklinikken, Norges eneste spesialklinikk for tørre øyne. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Fargeblind eller fargesvak?

Kan øynene bli helt bra igjen?

Det er som regel mulig å behandle kjertlene for å bedre tilstanden, men tørre øyne er ikke noe som behandles én gang for alle.

– Behandlingen må fortsette for at det skal fortsette å være så bra som mulig. Dersom plagene oppsto etter å ha fått utført laseroperasjon for å korrigere synet, kan det være at disse avtar etter noen måneder, sier Ystenæs.

Tidligere ble tørre øyne behandlet ut fra oppfatningen om at tilstanden skyldtes nedsatt tåreproduksjon, men slik er det ikke lenger.

I dag vet vi at tørre øyne skal behandles som en multifaktoriell sykdom og at tilstanden som oftest skyldes nedsatt kvalitet eller mengde av fettstoffer i tårefilmen, ifølge Tørreøyneklinikken.

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Rim N Alme

ØYELEGE

Få svar innen 3 dager for 289,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

PC-skjermen kan føre til tørre øyne

Blunkefrekvensen reduseres drastisk når du stirrer inn i PC-skjermen sammenlignet med når du snakker med et menneske. Vi blunker fire-fem ganger oftere når vi snakker med noen enn når vi stirrer inn i en skjerm, ifølge en pressemelding fra Norges Optikerforbund.

Lite blunking er en årsak til tørre øyne fordi tårefilmen på øyet fordamper raskere.

Norges Optikerforbund råder derfor folk til å ta hyppige pauser fra skjermen, og til å justere skjermen slik at de ser ned på den. Dette gjør at øyeåpningen blir mindre og tårefilmen fordamper saktere.

Hvis du trener en påminnelse om å blunke oftere når du bruker PC-skjermen, kan du kan installere et blunkende øye på dataskjermen.

Lurer du på om du har tørre øyne? Tørreøyneklinikken har en tørre øyne-test hvor du må svare på åtte raske spørsmål. Ved hjelp av testen kan du finne ut om du har tørre øyne og om du bør oppsøke øyelege.

 • Har du spørsmål om øynenes anatomi og funksjon, og om operasjoner og behandlinger? Send inn ditt spørsmål til øyelege Rim N. Alme.
Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Rim N Alme ØYELEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-