Sveiseblink: Symptomer og behandling

Sterke smerter i øynene er et av symptomene på sveiseblink. Symptomene oppstår 6-12 timer etter sveisearbeid.

ØYEVERN BESKYTTER MOT SVEISEBLINK: Bruk alltid beskyttelsesutstyr ved sveising. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
ØYEVERN BESKYTTER MOT SVEISEBLINK: Bruk alltid beskyttelsesutstyr ved sveising. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Sveiseblink har den medisinsk betegnelsen fotoelektrisk keratokonjunktivitt.

Sveiseblink og snøblindhet er i prinsippet det samme. Begge tilstandene skyldes at det oppstår små forbrenningssår på hornhinnen etter at man har utsatt øynene for for mye ultrafiolett lys (sollys eller en sveiseflamme).

LES OGSÅ: Årsakene til rødt øye

Hvordan unngår jeg å få sveiseblink?

Husk å bruke øyevern (maske) som beskytter mot sveiseblink når du sveiser. Det er også viktig å beskytte øynene mot gnistregn og metallspon fra arbeid med forskjellige verktøy.

Symptomene på sveiseblink

Symptomene kommer 6-12 timer etter at man har vært utsatt for det sterke lyset, det vil ofte si om kvelden eller natten. Symptomene på sveiseblink er:

  • Sterke smerter i øynene
  • Tårene renner
  • Det kjennes ut som du har sand eller rusk i øyet
  • Plagene blir verre når du er i lyse omgivelser
  • Øynene blir røde.
  • Sterke muskelsammentrekninger i og rundt øynene

LES OGSÅ: Derfor får du leamus

Hvordan skal sveiseblink behandles?

  • Du får mindre vondt hvis du unngår skarpt lys. Solbriller kan hjelpe.
  • Kontakt lege. Hun vil undersøke øynene dine. Ofte må hun bruke bedøvende øyedråper for å få det til. Dråpene får musklene rundt øyet til å slappe av. Legen kan også farge øynene med et gult stoff som viser om og/eller hvor det er sår i hornhinnen.
  • Antibiotika øyesalve (kloramfenikol). Salven skal påføres langs øyelokksrendene og på innsiden av nedre øyelokk, slik at den fordeler seg over hele øyet etter at man blunker.
  • Første natten kan man gjerne bruke øyebandasje og etter dette kan man gå over til kloramfenikol øyedråper. Øyedråpene skal hindre at det setter seg bakterier i de små sårene som det ultrafiolette lyset har laget og dermed gi en infeksjon. Det kan også lindre smertene litt.
  • Øyedråper som hindrer spasme. Ved kraftig sveiseblink og sterk spasme (muskelsammentrekninger) i og rundt øynene, kan øyedråper som opphever sammentrekningene brukes. Ulempen er at synet blir dårlig i omtrent ett døgn, fordi øynene ikke lenger kan fokusere.
  • Det kan også være nødvendig med smertestillende tabletter ved sveiseblink.
  • Kontroll. Hvis du fortsatt har plager etter ett døgn, må du oppsøke lege på nytt.
  • Som oftest går det over av seg selv i løpet av 1-2 dager uten noen komplikasjoner.

LES OGSÅ: Seks symptomer fra øynene du bør ta på alvor

Denne teksten er ikke ment som erstatning for kontakt med lege.
Kilder: Snøblindhet - Lommelegen, SML(06.04.17),LVH(06.04.17),Arbeidstilsynet (11.04.17)

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer