Skleritt

Skleritt er en kronisk betennelse som gir nedsatt syn og misfarging av øyet

SYMPTOMER: Begge øyne blir rammet samtidige med nedsatt syn. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock.
SYMPTOMER: Begge øyne blir rammet samtidige med nedsatt syn. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock. Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Skleritt er en smertefull, kronisk betennelse som karakteriseres av hevelse og immunreaksjon mot senehinnen og inntilliggende vev. Skleritt er sjelden, men sees hyppigst i 40-/60-årsalderen.

LES OGSÅ: Rødt øye - hva kan årsaken være?

Årsaker til skleritt

Skleritt kan av og til oppstå alene, men er ofte forbundet med autoimmune tilstander der kroppen angriper eget vev. Til disse tilstandene hører blant annet leddgikt, systemisk lupus erythematosus, ankyloserende spondyloartritt (Bekhterevs sykdom) samt ulike vaskulitter (betennelse i blodårer).

Skleritt kan noen ganger være det eneste eller et tidlig tegn på en slik autoimmun sykdom, og en rask diagnostikk og behandling kan derfor være viktig for å redusere ytterligere progress av symptomer både i øyet så vel som andre steder i kroppen. Skleritt finnes i ulike former med ulik alvorlighetsgrad, og skleritt kan ramme både fremre eller bakre sklera.

ØYET: Sklera er det ugjennomsiktelige, hvite du ser i øyet. Dette er et fibrøst bindevev som beskytter og støtter øyets form. Hornhinnen er det du ser som har din øynefarge. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock
ØYET: Sklera er det ugjennomsiktelige, hvite du ser i øyet. Dette er et fibrøst bindevev som beskytter og støtter øyets form. Hornhinnen er det du ser som har din øynefarge. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Symptomer

Symptomer og funn innebærer smerte i ett eller begge øyne, nedsatt syn, samt en dyptliggende misfarging av øyet med betennelse i omliggende strukturer.

Kan det være noe annet?

Skleritt kan forveksles med andre tilstander som for eksempel vanlig øyekatarr eller andre tilstander som rammer sklera.

LES MER: Kul, utvekst eller forandring på det hvite i øyet - hva kan det være?

Behandling

Behandlingen gjøres av spesialist, og innebærer hovedsakelig smertestillende og betennelsesdempende midler, og noen ganger også immundempende medikamenter. Behandling av en eventuelt underliggende tilstand er også sentralt.

Prognose

Prognosen varierer med hvor alvorlig skleritten er, fra noe som går helt over uten videre plager, til en varig affeksjon av synet. Tilstanden kan medføre komplikasjoner i form av påvirkning av eller betennelse i andre strukturer i øyet. Prognosen er dårligere ved en underliggende autoimmun tilstand. (3)

Kilder: 1) Nei.nih.gov 2) uptodate.com 3) emedicine.medscape.com 4) emedicine.medscape.com 5) lvh.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer