Skleritt er en smertefull, kronisk betennelse som karakteriseres av hevelse og immunreaksjon mot senehinnen og inntilliggende vev. Skleritt er sjelden, men sees hyppigst i 40-/60-årsalderen.
LES OGSÅ: Rødt øye - hva kan årsaken være?
Årsaker til skleritt
Skleritt kan av og til oppstå alene, men er ofte forbundet med autoimmune tilstander der kroppen angriper eget vev. Til disse tilstandene hører blant annet leddgikt, systemisk lupus erythematosus, ankyloserende spondyloartritt (Bekhterevs sykdom) samt ulike vaskulitter (betennelse i blodårer).
Skleritt kan noen ganger være det eneste eller et tidlig tegn på en slik autoimmun sykdom, og en rask diagnostikk og behandling kan derfor være viktig for å redusere ytterligere progress av symptomer både i øyet så vel som andre steder i kroppen. Skleritt finnes i ulike former med ulik alvorlighetsgrad, og skleritt kan ramme både fremre eller bakre sklera.

Symptomer
Symptomer og funn innebærer smerte i ett eller begge øyne, nedsatt syn, samt en dyptliggende misfarging av øyet med betennelse i omliggende strukturer.
Kan det være noe annet?
Skleritt kan forveksles med andre tilstander som for eksempel vanlig øyekatarr eller andre tilstander som rammer sklera.
LES MER: Kul, utvekst eller forandring på det hvite i øyet - hva kan det være?
Behandling
Behandlingen gjøres av spesialist, og innebærer hovedsakelig smertestillende og betennelsesdempende midler, og noen ganger også immundempende medikamenter. Behandling av en eventuelt underliggende tilstand er også sentralt.
Prognose
Prognosen varierer med hvor alvorlig skleritten er, fra noe som går helt over uten videre plager, til en varig affeksjon av synet. Tilstanden kan medføre komplikasjoner i form av påvirkning av eller betennelse i andre strukturer i øyet. Prognosen er dårligere ved en underliggende autoimmun tilstand. (3)
Kilder: 1) Nei.nih.gov 2) uptodate.com 3) emedicine.medscape.com 4) emedicine.medscape.com 5) lvh.no