SYMPTOMER: Begge øyne blir ramemt samtidige med nedsatt syn, misfarging av øyet med betennelse i omliggende strukturer. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock.
SYMPTOMER: Begge øyne blir ramemt samtidige med nedsatt syn, misfarging av øyet med betennelse i omliggende strukturer. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock. Vis mer

Skleritt

Skleritt er en smertefull, kronisk betennelse som karakteriseres av hevelse og immunreaksjon mot senehinnen og inntilliggende vev. Skleritt er sjelden, men sees hyppigst i 40-/60-årsalderen.

LES OGSÅ: Rødt øye - hva kan årsaken være?

Årsaker til skleritt

Skleritt kan av og til oppstå alene, men er ofte forbundet med autoimmune tilstander der kroppen angriper eget vev. Til disse tilstandene hører blant annet leddgikt, systemisk lupus erythematosus, ankyloserende spondyloartritt (Bekhterevs sykdom) samt ulike vaskulitter (betennelse i blodårer).

Skleritt kan noen ganger være det eneste eller et tidlig tegn på en slik autoimmun sykdom, og en rask diagnostikk og behandling kan derfor være viktig for å redusere ytterligere progress av symptomer både i øyet så vel som andre steder i kroppen. Skleritt finnes i ulike former med ulik alvorlighetsgrad, og skleritt kan ramme både fremre eller bakre sklera.

ØYET: Sklera er det ugjennomsiktelige, hvite du ser i øyet. Dette er et fibrøst bindevev som beskytter og støtter øyets form. Hornhinnen er det du ser som har din øynefarge. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock
ØYET: Sklera er det ugjennomsiktelige, hvite du ser i øyet. Dette er et fibrøst bindevev som beskytter og støtter øyets form. Hornhinnen er det du ser som har din øynefarge. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Symptomer

Symptomer og funn innebærer smerte i ett eller begge øyne, nedsatt syn, samt en dyptliggende misfarging av øyet med betennelse i omliggende strukturer.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Kan det være noe annet?

Skleritt kan forveksles med andre tilstander som for eksempel vanlig øyekatarr eller andre tilstander som rammer sklera.

LES MER: Kul, utvekst eller forandring på det hvite i øyet - hva kan det være?

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Alf Kristoffer Ødegaard

ALLMENNLEGE

Send inn spørsmål

Behandling

Behandlingen gjøres av spesialist, og innebærer hovedsakelig smertestillende og betennelsesdempende midler, og noen ganger også immundempende medikamenter. Behandling av en eventuelt underliggende tilstand er også sentralt.

Prognose

Prognosen varierer med hvor alvorlig skleritten er, fra noe som går helt over uten videre plager, til en varig affeksjon av synet. Tilstanden kan medføre komplikasjoner i form av påvirkning av eller betennelse i andre strukturer i øyet. Prognosen er dårligere ved en underliggende autoimmun tilstand. (3)

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Martha Lamøy
Ledig nå
Simen Brynildsen
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

Kilder: 1) Nei.nih.gov 2) uptodate.com 3) emedicine.medscape.com 4) emedicine.medscape.com 5) lvh.no