PTERYGIUM: Denne tilstanden kan ses som en "vinge" eller trekantformet utvekst i øyet. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock
PTERYGIUM: Denne tilstanden kan ses som en "vinge" eller trekantformet utvekst i øyet. Illustrasjon: NTB Scanpix / ShutterstockVis mer

Pterygium

Pterygium er en tilstand som oppstår i senehinnen i øyet. Symptomene er en vingeformet utvekst som vokser sakte.

Sklera, også kalt senehinnen, er den hvite beskyttende hinnen som danner øyets ytre lag og som vi kan se omslutte pupillen som det hvite i øyet. Sykdomsprosesser i senehinnen er ikke spesielt vanlige, men kan innebære betennelser eller utvekster.

Pterygium er en knuteaktig, trekantformig utvekst (vingeformet) som utgår fra bindehinnen i øyet, typisk inn mot nesen, og som vokser innover senehinnen og en sjelden gang over hornhinnen (cornea), som vil kunne påvirke synet.

LES OGSÅ: Rødt øye - hva kan årsaken være?

FLAT OG BLEK KUL: Utveksten vokser svært sakte og kan også stoppe opp å vokse. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
FLAT OG BLEK KUL: Utveksten vokser svært sakte og kan også stoppe opp å vokse. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Symptomer

Knuten kan se flat og blek ut, eller være mer rosa og tykk, det sistnevnte assosiert med aktivitet og vekst. Knuten kan vokse langsomt gjennom livet, eller etter hvert stoppe helt å vokse.

ØYET: Sklera er det ugjennomsiktelige, hvite du ser i øyet. Dette er et fibrøst bindevev som beskytter og støtter øyets form. Hornhinnen er det du ser som har din øynefarge. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock
ØYET: Sklera er det ugjennomsiktelige, hvite du ser i øyet. Dette er et fibrøst bindevev som beskytter og støtter øyets form. Hornhinnen er det du ser som har din øynefarge. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Årsaker

Man vet ikke helt hva pterygium skyldes, men man vet at det blant annet er en assosiasjon til soleksponering, og derfor forekommer pterygium hyppigere i solfylte strøk.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Kan det være noe annet?

Tilstanden kan forveksles med andre tilstander som rammer sklera.

LES MER: Kul, utvekst eller forandring på det hvite i øyet - hva kan det være?

Behandling

Normalt er det ikke aktuelt med noen behandling eller henvisning til øyelege så lenge den ikke vokser inn i hornhinnen. Ved irritasjon kan det for eksempel hjelpe med kunstige tårer. Kirurgisk fjerning er generelt ikke anbefalt så lenge synet ikke er påvirket, da knuten ofte kan komme tilbake senere. (1) (2)

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Martha Lamøy
Ledig nå
Britt Nakstad
Ledig nå
Harald Dobloug
Ledig nå
Simen Brynildsen
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

Kilder: 1) Nei.nih.gov 2) uptodate.com 3) emedicine.medscape.com 4) emedicine.medscape.com 5) lvh.no