Øyekatarr

Øyekatarr kan skyldes bakterier eller virus. Denne type øyebetennelse er stort sett ufarlig og går over av seg selv.

ØYEKATARR: Infeksjonen kan gjøre øyet rødt, og gi gult puss. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
ØYEKATARR: Infeksjonen kan gjøre øyet rødt, og gi gult puss. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Øyekatarr er en øyeinfeksjon. Konjunktivitt er den medisinske betegnelsen på denne øyebetennelsen.

Mange har i løpet av livet våknet med et øye som er litt rødt, svir litt og kanskje sammenklistret av puss. Både virus og bakterier kan gi øyekatarr og antibiotika øyedråper virker ikke på virus. En øyekatarr går ofte over av seg selv, enten det er bakterier eller virus som er årsaken. Det finnes imidlertid også andre, mindre vanlige sykdommer i øyet som kan ligne på øyekatarr, men som kan skade øyet.

Noen grupper bør alltid undersøkes av lege ved tegn til øyekatarr, dette gjelder spedbarn og kontaktlinsebrukere.

LES MER:

Hva er øyekatarr og hva skyldes det?

På fagspråk heter øyekatarr konjunktivitt og betyr betennelse i konjunktiva, som er en tynn hinne som dekker det hvite i øyet og innsiden av øyelokkene. En konjunktivitt kan skyldes bakterier eller virus, og kalles da infeksisøs. Man kan også få konjunktivitt grunnet allergi, ved irritasjon (for eksempel uttørking, UV stråler og kjemisk) og ved enkelte andre sykdommer.

Symptomer på øyekatarr

Ofte begynner en bakteriell eller viral øyekatarr med en følelse av at man har noe på øyet, og lett svie, kløe og tåreflod. Man kan våkne opp med igjenklistrede øyne grunnet puss, særlig ved bakterieinfeksjon. Etter 1-2 dager smittes ofte det andre øyet. Man har som regel ikke smerter ved en øyekatarr. Det røde i øyet er ofte mest uttalt i ytterkant av det hvite og på innsiden av øyelokk. Køende, rennende øyne som kommer flere ganger til samme tid hvert år, kan være allergi.

ØYEKATARR: Symptomer kan være puss i øyet eller rødt øye. Ofte sprer infeksjonen seg til begge øyne. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
ØYEKATARR: Symptomer kan være puss i øyet eller rødt øye. Ofte sprer infeksjonen seg til begge øyne. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Hva kan man gjøre selv og når bør man ta kontakt med lege?

Ved lett røde, rennende og lett sviende øyne uten noen andre plager, kan man ofte starte selv med å vaske øynene flere ganger daglig med rent vann eller saltvannsøyedråper.

Det er viktig med god håndhygiene. Dersom øyekatarren varer mer enn et par dager, kan man ta kontakt med lege. Ved mye puss, uttalt svie og uttalt rødt øye, eller at det røde er mest midt i øyet, bør man kontakte lege. Man bør ta raskt kontakt med lege ved påvirket almenntilstand, ved synsforstyrrelser, lysskyhet eller andre plager fra øyet. Videre bør alle spedbarn med øyekatarr undersøkes av lege og alle kontaktlinsebrukere.

Behandling hos lege

Ved mistanke om bakteriell årsak til øyekatarr, kan man behandle med øyedråper som inneholder kloramfenikol eller fusidinsyre. For eksempel kloramfenikol øyedråper x 6 eller Fucithalmic øyedråper x 2. Bruk av dråper om dagen og salve om natten. Fortsett behandlingen til et par dager etter symptomene blir borte.

Hvis behandlingen ikke gjør deg noe bedre, bør du oppsøke lege på nytt etter fire dager. Da må du kanskje få en annen medisin. Ved synsforstyrrelser bør du også kontakte lege.

En allergisk øyekatarr vil kunne behandles med egne øyedråper mot allergi. Ved øyekatarr forårsaket av virus, virker ikke antibiotika. Det kan også skje at man har en øyekatarr forårsaket av bakterier, hvor en type antibiotika virker og en annen ikke. Det kan da være aktuelt å bytte type antibiotika.

Man skal ikke bruke kontaktlinser mens man behandles, helst bør man vente i minst 2 uker.

Kan det være noe annet?

Det kan være vanskelig å skille øyekatarr fra annen sykdom, og en lege vil lettere kunne bedømme dette. Tilstander som kan likne på øyekatarr, er blant annet:

Må barn holdes hjemme fra barnehage?

Barn med mild til moderat øyekatarr trenger ifølge Folkehelseinstituttets retningslinjer, ikke å holdes hjemme fra barnehagen. Det anbefales imidlertid at ved kraftig øyekatarr med rikelig dannelse av puss, skal barnet holdes hjemme til pussdannelsen har avtatt. Ved kraftig øyekatarr må lege kontaktes. Barnets allmenntilstand vil være viktig å vurdere om barnet skal være i barnehagen eller hjemme.

LES OGSÅ: Føflekkreft i øyet

Kilder:

Revisjon 20.04.2021 av Elisabeth Lofthus, sykepleier: Kilder ved revisjon FHI.no: Når skal barn holdes hjemme ved sykdom, FHI: Smittevernsveileder, Konjunktivitt, infeksiøs

Opprinnelig skrevet av Katharina Eimind, 2016. Kilder: fhi.no (smittevernveilederen) 05.07.16, lvh.no 05.07.16 og legemiddelhandboka.no 05.07.16, Lommelegen.no 06.06.18

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer