Nedsatt syn - uten smerter - plutselig

Hva kan årsaken være?

 

Kortvarig stopp i blodstrømmen til øyet (amaurosis fugax, "drypp" i øyet). Gir kortvarig synstap på ett øye. Det er ingen smerter. Personer med trange blodårer, høyt blodtrykk eller hjertesykdom er mest utsatt for å få "drypp" i øyet.

Netthinneløsning. Gir smertefri synsnedsettelse på ett øye. Kan ofte merkes som et grått slør som følger øyebevegelsene.

Blodpropp i netthinnen. Fører til plutselig nedsatt syn på ett øye. Personer med trange blodårer, høyt blodtrykk eller hjertesykdom er mest utsatt for å få blodpropp i netthinnen.

Blødning inne i øyet. Kan komme på ett eller begge øyne. Kan skyldes en skade mot øyet. Forekommer oftere hos personer som har lett for å få småblødninger og hos personer som har diabetes. Blødning inne i øyet kan også være tegn på hjernehinneblødning.

Trespritforgiftning (metanolforgiftning). Kan føre til tåkesyn eller mørke flekker for øynene. Andre symptomer forekommer ofte samtidig, for eksempel hodepine, kvalme og hurtig pust. Personen kan være beruset.

BehandlingHvis synet plutselig blir dårlig, må du kontakte lege snarest.

Oppdatert 21.11.06 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen