Når mange eldre sliter med å kjenne igjen ansikter og trenger hjelpemidler for å lese selv stor og tydelig skrift, er årsaken ofte en forfallsprosess i øyets skarpsynsområde (makula), kjent som makuladegenerasjon.
Makuladegenerasjon rammer som regel kun personer over 50 år, og blir derfor et stadig mer utbredt fenomen i samfunnet jo eldre befolkningen blir.
LES OGSÅ: Netthinneløsning
Hva er makuladegenerasjon, og hva skyldes det?
Makula er navnet på skarpsynsområdet i den sentrale delen av retina, netthinnen. Dette området utgjør bare en svært liten del av netthinnen, men står for den sentrale tredjedelen av synsfeltet vårt, kjent som skarpsynet. Når makula blir skadet blir det vanskeligere å fokusere - man kan oppfatte rette linjer som buede, og senere vil det kunne bli vanskelig å lese og å kjenne igjen ansikter.
Man blir imidlertid ikke helt blind av en isolert skade av makula, fordi sidesynet, som er viktig for orienteringsevne og gangsynet, fortsatt er intakt. Makuladegenerasjon er den vanligste årsaken til svaksynthet hos eldre mennesker, og er da kjent som aldersrelatert makuladegenerasjon (AMD), og innebærer en gradvis forfallsprosess i makula. Den eksakte mekanismen som leder til de aldersrelaterte forandringene er ikke helt forstått - tilstanden er tenkt å skyldes en kombinasjon av betennelse og stress på celler i øyet.
Ved makuladegenerasjon kan man se visse forandringer i og rundt makula.

Rødt øye - hva kan årsaken være?
To former for makuladegenerasjon
Makuladegenerasjon utvikler seg i to former:
- Den vanligste formen kalles tørr makuladegenerasjon, og da sees små, gulhvite flekker som danner seg rundt makula grunnet akkumulering av materialer, og synet forverres gradvis med arrdannelse og skade av synsceller.
- Den andre formen er mindre vanlig, og er kjent som våt makuladegenerasjon - ved denne formen vil små blodkar nydannes og vokse inn like under netthinnen. Disse blodkarene er svake, og lekker lett, og denne formen for makuladegenerasjon gir et raskere synstap som kan utvikle seg betydelig på ganske få uker om behandling ikke iverksettes.

Forekomst og risikofaktorer
Makuladegenerasjon er den vanligste årsaken til svaksynthet hos eldre mennesker. Rundt 15% av de som er over 85 år er rammet av tilstanden i større eller mindre grad. Kun en sjelden gang kan sjeldne varianter av tilstanden sees hos yngre personer. Selv om man ikke kjenner den eksakte årsaken til makuladegenerasjon, er følgende risikofaktorer assosiert med utvikling av tilstanden:
- Økende alder
- Røyking
- Tidligere kirurgi for grå stær
- Nære slektninger med tilstanden eller visse genetiske predisposisjoner
- I mindre grad er hjerte-/karsykdom, høy kroppsmasseindeks (BMI), høyt blodtrykk, og for lave inntak av flere vitaminer og næringsstoffer, også assosiert med tilstanden
Ved å stumpe røyken og ved å ha en ellers god helse med et sunt kosthold, gjør man viktige forebyggende tiltak for å hindre en senere utvikling av makuladegenerasjon, samt en hel rekke andre sykdommer.
Symptomer
Symptomene ved makuladegenerasjon skyldes en gradvis degenerasjon av skarpsynsområdet. Tilstanden utvikler seg vanligvis svært langsomt, og personer som er i en tidlig fase av sykdommen vil ha få eller ingen symptomer, mens personer med langtkommet makuladegenerasjon vil kunne ha et ganske alvorlig synstap.
Først får man vanligvis problemer med lesing, for eksempel av avisen eller tekst på fjernsynet, problemer med ansiktsgjenkjenning, og å se fine detaljer. Etter hvert vil den midtre delen av synsfeltet kunne bli sløret, bølget eller forvrengt, eller helt mørkt. Sidesynet er dog bevart, og man blir derfor ikke helt blind.
Ved våt makuladegenerasjon utvikler sykdommen seg adskillig raskere uten behandling.

Grønn stær (Glaukom)
Diagnostikk
Symptomene ved makuladegenerasjon, med gradvis dårligere skarpsyn hos en eldre pasient, vil gi legen mistanke om diagnosen. Ved mistanke om makuladegenerasjon bør man undersøkes og også videre følges opp av en øyelege. Øyelegen vil kunne gjøre ulike synstester og bildediagnostiske tester, og vil vanligvis enkelt kunne stille en sikker diagnose og avgjøre hvilken type makuladegenerasjon det er snakk om.
Behandling
Tørr makuladegenerasjon er vanskelig å behandle, og det finnes per i dag ikke noen effektiv behandling av denne tilstanden. Likevel kan en generelt sunnere livsstil med mosjon og et bedre kosthold (rikt på frukt og grønt, fisk og nøtter), vitamin- og mineraltilskudd, samt røykeslutt, være med på å bremse utviklingen av tilstanden, og dette anbefales sterkt uansett type makuladegenerasjon.
Våt makuladegenerasjon, som kjennetegnes av nydannelse av skjøre blodkar i makulaområdet, kan behandles med medikamenter som injiseres direkte inn i øyet. Disse medikamentene hemmer nydannelsen av blodårer, og kan hjelpe både bremse og bedre tilstanden. Injeksjonene gis hyppig i starten, og deretter én gang i måneden.
Laserbehandling vil også kunne være aktuelt for noen. I tillegg til kan mange pasienter ha god hjelp av øvrige tiltak som spesialtilpassede briller, luper, samt synsverktøy på blant annet fjernsyn og datamaskin.
LES OGSÅ: Ser du prikker og lysglimt?
Prognose
Ved tørr makuladegenerasjon går utviklingen av sykdommen svært langsomt. Kun et fåtall merker en betydelig synsreduksjon over en periode på fem år. Har man derimot en raskt progredierende våt makuladegenerasjon, er prognosen svært avhengig av at man får behandling, da synet raskt kan bli permanent verre uten dette. Takket være det intakte sidesynet, kan mange av selv de med avansert makuladegenerasjon i stor grad klare seg selv i hverdagen.
Kilder
Revisjon og utvidelse mars 2019 av Rune Erlandsen, lege. Kilder ved revisjon:
1) BMJ Best Practice, Age-related macular degeneration 2) Helsenorge, Makuladegenerasjon
Opprinnelig skrevet av Johannes Rolin, medisinstudent, mars 2008.