Fargeblind eller fargesvak?

Fargeblindhet er uvanlig – fargesynssvakhet er mer alminnelig, og kan skape praktiske problemer. En enkel bildetest kan indikere fargesvakhet.

TEST FOR FARGESVAKHET: Ser du tallene? For større bilder, se galleri lengre ned i saken. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
TEST FOR FARGESVAKHET: Ser du tallene? For større bilder, se galleri lengre ned i saken. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva betyr det egentlig å være fargeblind? Og hva bestemmer hvem som er fargeblind og hvem som ikke er det? Fargesvakhet er en vanlig tilstanden, som i all hovedsak rammer menn.

Test deg selv lengre ned i saken!

Hva er fargeblindhet?

Å være fargeblind dreier seg om å oppfatte farger annerledes enn det som er vanlig, med vanskeligheter med å skille mellom visse farger, vanligvis rød og grønn. Det er vanlig å forveksle fargeblindhet med fargesvakhet, men det er en vesentlig forskjell. Man skiller mellom:

  • Å være fargesvak: Man kan se de fleste fargene og har som regel kun problemer med å skille noen få fargetoner fra hverandre.
  • Å være fargeblind: Svært uvanlig. Personer som er fullstendig fargeblinde ser bare gråtoner og har ofte også generelt nedsatt syn og kan være sensitiv for lys. (3)

LES OGSÅ: Rødt øye: Hva kan være årsaken?

Hvilke farger kan man slite å skille mellom?

En fargesynssvakhet medfører at man forveksler farger som andre med normalt fargesyn greier å se forskjell på. Vanligvis har man problemer med å skille rød fra grønn.

Mindre vanlig er problemer med å skille blå fra grønn. Personer som har en rødgrønn eller blågrønn fargesvakhet kan se de fleste fargene og har som regel kun problemer med å skille noen få fargetoner fra hverandre. De fleste med rødgrønne fargesvakheter forveksler lilla og rosafarger med grått, og gult med grønnlige farger. Noen kan også forveksle rødt og rosa med gråbrune farger, og gult med oransje. (3)

Test – ser du numrene og bokstavene?

Klikk på hver enkelt bilde. Ser du et tall eller en bokstav i hvert bilde? Hvis ikke kan det hende du er fargesvak. Oppsøk lege for mer nøyaktig undersøkelse.

Klikk på bildene for større versjon.

Fasit nederst i saken.

Hvor mange er fargesvake?

Rundt åtte prosent av alle menn, og under én prosent av alle kvinner, er fargeblinde. Den store forskjellen skyldes det kjønnsbundne recessive nedarvingsmønsteret, som gjør at jenter trenger to X-kromosomer med den aktuelle genfeilen for å bli fargeblind, mot kun ett X-kromosom hos gutter.

Hvordan oppfatter normalt øyet farger?

Det å se farger er en kompleks prosess der øynene oppfatter synlig lys med ulik bølgelengde på ulik måte. Det synlige lyset kommer inn i øyet, gjennom hornhinnen, linsen, og det geléaktige innholdet i selve øyeeplet, før det treffer sansecellene i netthinnen bakerst i øyet. I netthinnen har vi to typer sanseceller som vi oppfatter det synlige lyset med – staver og tapper. Stavene oppfatter lysets styrke, og virker både ved sterkt og svakt lys, mens ulike tapper oppfatter ulike farger – korte bølgelengder (blå), middels bølgelengder (grønn) og lange bølgelengder (rød), forutsatt ganske godt lys.

PROBLEMER MED Å SE FORSKJELL: Fargenyanser som er nær grått eller hvitt er vanskelig for personer med rød-grønn fargesvakhet. Det kan også være at de ikke greier å se helt når kjøttdeigen er stekt – overgangen fra rødlig til grålig. Foto: Silje Ulveseth/CVSimulator-app
PROBLEMER MED Å SE FORSKJELL: Fargenyanser som er nær grått eller hvitt er vanskelig for personer med rød-grønn fargesvakhet. Det kan også være at de ikke greier å se helt når kjøttdeigen er stekt – overgangen fra rødlig til grålig. Foto: Silje Ulveseth/CVSimulator-app Vis mer

Hva skjer i øyet hos fargesynsvak eller fargeblinde?

Det er når én eller flere av de tre typene tapper ikke lenger fungerer skikkelig at man opplever å være fargeblind. Alle fargene vi oppfatter består nemlig av en spesifikk kombinasjon av signaler fra tapper som registrerer rødt, grønt og blått lys. Dersom én av disse tre faller ut, får vi naturligvis vanskeligheter med å skille noen farger fra hverandre. Å miste funksjonen i alle de tre typene tapper kan sammenlignes med å se verden slik vi ser den om kvelden, når alt blir grålig, fordi lyset er for svakt til at tappene greier å oppfatte farger.

Arvelig tilstand

Fargeblindhet er som oftest medfødt og forbundet med arv. Den aktuelle genfeilen er kjønnsbunden og knyttet til X-kromosomet, og overføres hovedsakelig fra mor til sønn – men jenter kan også bli fargeblinde, selv om dette er mye sjeldnere. Grunnen til dette er at gutter kun har ett X-kromosom, og følgelig blir de fargeblinde om de får genfeilen i sitt X-kromosom fra mor (som selv ikke trenger være fargeblind), mens jenter som har to X-kromosomer trenger å få en slik genfeil både fra mor og fra far for å bli fargeblinde, da fargeblindhet er en såkalt recessiv genetisk tilstand.

Andre årsaker

Alminnelig aldring av øyet, en rekke sykdommer (som grønn stær eller grå stær, sigdcelleanemi, diabetes, makuladegenerasjon, med flere), visse medikamenter, og noen kjemikalier kan potensielt også føre til fargeblindhet.

Personer med rød-grønn fargesvakhet kan ha problemer med å se at en tomat er modnet, siden nyansen mellom oransje og rødt kan være vanskelig.  Foto: Scanpix
Personer med rød-grønn fargesvakhet kan ha problemer med å se at en tomat er modnet, siden nyansen mellom oransje og rødt kan være vanskelig. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Derfor får du sti på øyet

Klarer ikke å se om kjøttdeigen er ferdig stekt

– Det kan oppleves som kjedelig for mange som har en rød-grønn fargesvakhet at de fortsatt i dag blir benevnt som fargeblinde. De er slettes ikke fargeblinde. Det har problemer med å skille noen farger fra hverandre og ser andre farger like godt som en med normalt fargesyn, har Rigmor Baraas, professor i fargesyn, tidligere sagt til Lommelegen.

Baraas er optiker og professor i optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold, Instituttet for optometri og synsvitenskap og prodekan ved Fakultet for helsevitenskap.

– Hva er de typiske tegn og symptomer på at man har en rød-grønn fargesvakhet?

– Det er ikke spesielt enkelt å oppdage med mindre barnet eller personene faktisk forvirrer rødt med grønt, som for eksempel ved å farge juletreet rødt og nissen grønn. De fleste som har en rød-grønn fargesvakhet ser faktisk forskjell på rødt og grønt, påpeker Baraas.

De fleste med rød-grønn fargesvakhet har kun problemer med å skille noen nyanser fra hverandre. Det kan være at de ikke ser at en tomat er modnet, siden nyansen mellom oransje og rødt kan være vanskelig.

– Spesielt fargenyanser som er nær grått eller hvitt er vanskelig. Det kan være vanskelig å se forskjell på grått og lyse grønt, eller hvitt og rosa. Det kan også være at de ikke greier å se helt når kjøttdeigen er stekt – overgangen fra rødlig til grålig. I andre tilfeller så kan det være at de ikke ser forskjell på oransje og brunt, eller rødt og sort. Det kommer an på hva slags type og grad rød-grønn fargesvakhet personene har, forklarer professoren i fargesyn.

LES OGSÅ: Derfor får du sprengt blodkar på øyet

En app viser hvordan fargesvake opplever farger

Hvis du ønsker å sjekke hvordan personer med rød-grønn fargesynssvakhet opplever farger, kan du laste ned en app som heter CVSimulator (Chromatic Vision Simulator).

Fargeblind eller fargesvak?

– Denne appen kan være nyttig for å sjekke hvordan ting kan se ut for en med en sterk grad av rød-grønn fargesvakhet, og dermed velge andre farger for å sikre at det er greit å skille fra hverandre for en med en rød-grønn fargesvakhet. Blått og gult er de to fargene en person med rød-grønn fargesvakhet skiller best, forteller Baraas.

Via denne appen er det lett å se hvor vanskelig det kan være å se forskjell på når kjøttdeigen er halvstekt eller stekt. (Se bildet øverst i artikkelen)

Protan og deutan type er de to formene for rødgrønne fargesvakheter, markert som P og D i bilde-appen. Som bildet øverst viser ser kjøttdeigen helt ferdigstekt ut i P og D-bildet.

– Appen er en simulering som viser sterkeste grad. Det er få som har sterk grad av rød-grønn fargesvakhet, kun 1–2 prosent av menn. De aller fleste som har en rød-grønn fargesvakhet har en mild til moderat grad. Det er vanskeligere å simulere, påpeker Baraas.

LES OGSÅ: Skjeling hos barn

Fargesvakhet kan gi yrkesproblemer

Personer med rød-grønn fargesvakhet behøver ikke å oppleve at de har problemer i dagliglivet, men dette varierer.

– Det er stor variasjon blant dem som har milde og moderate fargesynssvakheter. Noen har tilnærmet normalt fargesyn og gjør bare enkelte småfeil, sier Baraas.

For noen kan dessverre yrkesdrømmen henge i en tynn tråd fordi et svekket fargesyn kan få alvorlige konsekvenser. Dette dreier seg spesielt om yrker der man er avhengig av varsellamper. Lokførere, skipskapteiner og piloter er for eksempel helt avhengige av et plettfritt fargesyn. Det er fordi lanterner, lysdioder i kontrollpaneler og kart har mange farger og nyanser som lett kan oversees ved dårlig fargesyn. Generelt vil heller ikke disse situasjonene gi problemer i godt dagslys, men i situasjoner med skygge, halvmørke og lampelys kan farlige situasjoner potensielt oppstå med et svekket fargesyn.

LES OGSÅ: Råd til sti på øyet

RØD ELLER BRUN? Til venstre slik en person med normalt fargesyn ser veggen. Til høyre hvordan det kan se ut ved rød/grønnsvakhet. Foto: Elisabeth Lofthus/CVSimulator-app
RØD ELLER BRUN? Til venstre slik en person med normalt fargesyn ser veggen. Til høyre hvordan det kan se ut ved rød/grønnsvakhet. Foto: Elisabeth Lofthus/CVSimulator-app Vis mer

Slik kan du sjekke om du har fargesvakhet

Ved mistanke om at det foreligger fargeblindhet, bør en lege gjennomføre en grundig undersøkelse av øyet, og utføre spesifikke tester for fargeblindhet.

Allerede i 1917 utviklet den japanske øyelegen Shinobu Ishihara bilder til bruk for å påvise fargeblindhet. Mange har ikke selv merket at de er fargeblinde før de får se disse bildene, som for personer med normalt fargesyn viser tall eller former som er tegnet ved hjelp av mange små felter i ulike farger, men som de som er fargeblinde for de gitte fargene ikke klarer å se. En rekke slike bilder, med ulike kombinasjoner av farger på tallene og på bakgrunnen i bildene, kan avsløre ulike forstyrrelser i fargesynet.

Det finnes også tester som kan benyttes for undersøke dette på små barn.

– De fleste barn ville kunne gjennomføre en enkel platetest kanskje fra det er 4 år. Da benytter vi kort som de kan peke på for å matche det de ser på platen med, mens eldre barn, ungdommer og voksne leser tallene eller symbolene de ser, opplyser Baraas.

Optikerne bruker pseudo-isochromatiske platetester til å screene for rød-grønn fargesvakheter.

– Når vi tester barn, unge eller voksne så bruker de fleste optikere og øyeleger en slik test. Den vanligste platetesten heter Ishihara og fra den kan en si om en person har en rød-grønn fargesvakhet eller ikke, forklarer professoren.

For å kunne si noe om type og grad av rød-grønn fargesvakhet, må flere tester utføres.

Behandling

Det finnes ingen behandling for de fleste former for fargeblindhet. Dersom en underliggende sykdom eller bruk av visse medikamenter gir forstyrret fargesyn, kan behandling av denne sykdommen eller seponering av det aktuelle medikamentet bedre fargesynet. Noen kan få hjelp av å bruke spesielle briller eller linser som øker kontrasten mellom visse farger. Fargeblindhet gir ikke en økt risiko for å få andre sykdommer.

FASIT: Bildene i testen lenger opp i saken viser disse tallene og bokstavene: 3, 12, 9, K, V, 13, 7, 9, B

Kilder:

1) Mayo Clinic, Poor color vision 2) Artikkelen bygger delvis på to eldre artikkel på Lommelegen, en skrevet av Silje Ulveseth, journalist i 2016 og en skrevet av Johannes Rolin, daværende medisinstudent 2008. 3) Universitetet i Sørøst-Norge: Fargesvak-fargeblind

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer