BETENNELSE I ØYET: Ved episkleritt er rødt øye, tåreflod og ubehag symptomer. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
BETENNELSE I ØYET: Ved episkleritt er rødt øye, tåreflod og ubehag symptomer. Foto: NTB Scanpix / ShutterstockVis mer

Episkleritt

Dette er en betennelse i øyet mellom bindevevhinnen og senehinnen. Rødhet i et eller begge øyne er symptomet.

Episkleritt er en relativt vanlig betennelsestilstand som affiserer episkleralt vev, det vil si vevet mellom bindehinnen og senehinnen. Vanligvis er tilstanden selvbegrensende, men den kan ofte komme tilbake gjentatte ganger.

LES OGSÅ: Rødt øye - hva kan årsaken være?

Årsak

Årsaken er som regel ukjent, men hos noen kan det foreligge en assosiasjon til en underliggende tilstand, og sterkest assosiasjon er det til noen blodårebetennelser (vaskulitter) og andre autoimmune tilstander.

ØYET: Sklera er det ugjennomsiktelige, hvite du ser i øyet. Dette er et fibrøst bindevev som beskytter og støtter øyets form. Hornhinnen er det du ser som har din øynefarge. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock
ØYET: Sklera er det ugjennomsiktelige, hvite du ser i øyet. Dette er et fibrøst bindevev som beskytter og støtter øyets form. Hornhinnen er det du ser som har din øynefarge. Illustrasjon: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Symptomer

Av symptomer og tegn sees rødhet på ett eller begge øyne, tåreflod og ubehag. Episkleritt gir ikke smerter, og påvirker heller ikke synet.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Kan det være noe annet?

Skleritt kan forveksles med andre tilstander som for eksempel vanlig øyekatarr eller andre tilstander som rammer sklera.

LES MER: Kul, utvekst eller forandring på det hvite i øyet - hva kan det være?

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.
Rim N Alme

Rim N Alme

ØYELEGE

Send inn spørsmål

Behandling

Henvisning fra fastlege er sjelden nødvendig ved episkleritt, og noen ganger krever ikke tilstanden behandling da den er selvbegrensende, ikke gir smerter og heller ikke truer synet. Aktuell behandling vil være betennelsesdempende øyedråper, eventuelt NSAIDs (smerte- og betennelsesdempende) i tablettform.

Prognose

Tilstanden går som regel over i løpet av 1-3 uker. Prognosen er god og episkleritt gir sjelden noen vedvarende plager, men tilstanden kommer som nevnt ofte tilbake. (4)

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Vishal Judge
Ledig nå
Britt Nakstad
Ledig nå
Harald Dobloug
Ledig nå
Simen Brynildsen
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-