Derfor får du sti på øyet

Hordeolum er en svært vanlig, men ubehagelig tilstand i øyelokkene. En klump eller kul er symtomer. Dette gjør du når du har fått sti på øyet.

STI PÅ ØYET: Sti på øyet er i de fleste tilfeller ikke farlige og påvirker ikke synet. Foto: Shutterstock / NTB
STI PÅ ØYET: Sti på øyet er i de fleste tilfeller ikke farlige og påvirker ikke synet. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Har du noen gang opplevd å få en kviselignende klump eller kul nær kanten av øyelokket? På fagspråket heter det hordeolum, som betyr «sti». Sti på øyet er i de fleste tilfeller harmløse, og påvirker ikke synet.

Hva er sti på øyet?

– Hordeolum er en akutt og begrenset infeksjon i talgkjertler som munner ut i randen av øyelokkene, forklarer Rim N. Alme, øyelege på Lommelegen.no.

Sti kan oppstå både på det nedre og det øvre øyelokket, og klumpen er gjerne rød og øm.

Årsak

I øyelokkene våre har vi flere små talgkjertler i huden. Hver talgkjertel er tilknyttet en øyevippe. Disse kalles zeis-kjertler. Ved sti på øyet har utgangen til talgkjertlene blitt tilstoppet, og det oppstår en lokal betennelse. Klumpen kan være rød og smertefull, og er ofte fylt med puss.

- Det er ofte stafylokokker som er årsaken til infeksjonen, bakteriene finnes naturlig i huden, så smittsomt er det ikke, forteller Alme.

LES OGSÅ: Derfor får du sprengt blodkar på øyet

Symptomer

En rød hevelse eller kul på øyelokket er det vanligste tegnet. Det er som regel bare et øye som er rammet, ikke begge samtidig. Men det er mulig å ha flere kjertler som er betente i samme øyelokk. Flere symptomer kan være:

  • Hoven klump på øyelokket
  • Rødhet
  • Området er ømt og vondt
  • Skorpedannelse og verk
  • Rennende øye
  • Følelse av å ha «sand i øyet»

Bilder av sti på øyet

Klikk på bildet for større versjon og tekst.v

Kan det være noe annet?

Vi har også noen kjertler med utgang på baksiden av de øvre og nedre øyelokkene. Disse kalles meibom-kjertler og hvis du får en betennelse i disse heter tilstanden chalazion .

Chalazion gir er en kul på øvre eller nedre øyelokk, men er verken er smertefull eller betent. Chalazion-kulen er på størrelse med en ert.

– Hordeolum og for så vidt chalazion, er begge meget vanlige, og kommer av overskytende talgproduksjon i kombinasjon med tette utførselsganger av talg, og i kombinasjon med litt mangelfull øyelokkshygiene, slik at bakteriene i utgangspunktet ikke blir vasket bort, men ser sitt snitt til å bli liggende og lage infeksjon i de nevnte kjertler, sier Alme.

Det er vanlig at øyet kan hovne opp, og at man får økt tåreflod. I løpet av natten kan det også dannes skorper langs øyelokkskanten.

Rammer oftere barn og unge

Horeolum rammer ofte barn og ungdom, som i utgangspunktet har overskytende og mer talgproduksjon enn voksne/eldre.

Gode råd

– God og varig håndhygiene er alltid viktig, og meget forebyggende for all infeksjon, råder Alme.

– Hva bør du gjøre når du har fått sti på øyet?

– Behandlingen er like forebyggende som helbredende i det man vasker ansiktet med lunkent vann og mild såpe (babysjampo). Du kan også ta varme kompresser på øynene, eller øyelokkmassasje, for å tømme kjertlene og forebygge «plugging» av disse. Ved aktiv infeksjon i kombinasjon med alt dette, bør det behandles med lokal antibiotika til øyet, sier øyelegen.

Du må ikke bruke kraft for å «klemme ut» kulen, det kan forverre tilstanden. Unngå sminke og kontaktlinser mens du har infeksjonen, det kan irritere ytterligere.

Kontakte lege

Hvis stien ikke begynner å gå bort etter et par døgn, hevelsen og rødheten brer seg utover området rundt øyet, hevelsen er svært stor, eller synet blir påvirket bør du kontakte lege.

Behandling

I utgangspunktet trenger ikke sti på øyet noen form for behandling, det går over av seg selv.

Hvis sti på øyet blir svært smertefullt, kan en lege fjerne øyevippen og gå inn med en liten kanyle for å forsøke å drenere ut puss. Denne prosedyren må kun gjøres av en lege.

I noen tilfeller kan legen forordne antibiotikasalve eller øyedråper. Dette er reseptbelagt. Hvis infeksjonen blir svært kraftig, kan tabeletter med antibiotika være nødvendig. Men dette er sjeldent nødvendig.

Forebygge

Hvis du stadig får sti på øyet er det flere ting du kan gjøre for å unngå dette.

  • Ikke bruk kosmetikk med utgått dato
  • Fjern sminke før du legger deg
  • Følg hygieneråd for linser, hvis du bruker det

LES OGSÅ: Hengende øyelokk, ptose

Hvor lenge varer det?

Som regel går det over av seg selv i løpet av 1-2 uker.

Kilder

Kilder ved revisjon: 1) Emedecine.medscape: Hordeolum Updated: Nov 19, 2018 2) Medicalnewstoday: Stye, treatment Medically reviewed by University of Illinois on January 11, 2018.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer