Antibac på øyet? Dette må du gjøre!

Håndsprit forebygger sykdom, men skaper også noen nye utfordringer.

FARLIG? Ikke direkte farlig, men ekstremt ubehagelig. Foto: Ink Drop / Deliris / Shutterstock / NTB
FARLIG? Ikke direkte farlig, men ekstremt ubehagelig. Foto: Ink Drop / Deliris / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Fått en sprut med hånddesinfeksjon i øyet? Da er du ikke alene.

– I 2020 fikk vi omtrent 500 henvendelser om dette, forteller Elisabeth Opsjøn Lampe, Seniorrådgiver ved Giftinformasjonen, Folkehelseinstituttet.

I 2021 ble antall henvendelser omtrent halvert, men det var likevel en god del flere enn før pandemien.

Symptomer

Hvis uhellet skulle være ute, vil du bli utsatt for noe ganske så smertefullt.

– Det er umiddelbart ubehagelig og irriterende for øyet. Det svir og øyet renner, forteller Opsjøn Lampe.

Dette bør du gjøre

Hvis du har fått håndsprit på øyet er det en ting som gjelder:

«-Skyll med vann, så fort som mulig!» Elisabeth Opsjøn Lampe, Giftinformasjonen

– 2-5 minutter skal være nok, forteller Opsjøn Lampe.

– Og husk å fjerne kontaktlinser!

Hun påpeker at hvis du får en gel-aktig håndsprit på øyet, er den litt mer vanskelig å få vekk, man bør da øke skylletiden opp til 15 minutter.

Elisabeth Opsjøn Lampe, Seniorrådgiver ved Giftinformasjonen, Folkehelseinstituttet. Foto: Privat
Elisabeth Opsjøn Lampe, Seniorrådgiver ved Giftinformasjonen, Folkehelseinstituttet. Foto: Privat Vis mer

Er det farlig?

– Å få håndsprit på øyet er veldig ubehagelig, men vi forventer ikke varige skader, selv om håndspriten irriterer øyet. Etter en slik episode kan man ha helt lett ubehag som varer i en til to dager. Dette ubehaget skal være mindre enn om man hadde et hår på øyet. Det er sjelden at man trenger legehjelp.

Hvis man ikke skyller øyet med vann umiddelbart kan ubehaget bli litt mer langvarig, og man kan få en overflatisk skade på øyet. Erfaringsmessig heles denne skaden uten å gi varige mén for synet ditt.

Opsjøn Lampe råder om å søke hjelp hvis ubehaget er verre enn «hår på øyet» etter skylling.

– Ring gjerne Giftinformasjonen for å få råd, kanskje du slipper å dra unødvendig til legevakt og bruke mange timer på å vente der for noe som er forbigående. Vi kan hjelpe deg med å vurdere produktet du har fått på øyet og hva det inneholder.

Hva med desinfeksjonsspray til overflater?

Mange steder brukes det også desinfeksjonsspray til overflater. Dette er produkter som ikke er beregnet for hud.

Hvis du skulle få et slikt produkt på øyet er rådet til Opsjøn Lampe også her å umiddelbart skylle øyet med vann, men noe lengre: i 5–10 minutter for å ta høyde for andre innholdsstoffer enn i håndsprit.

– Ring gjerne deretter Giftinformasjonen for å få vurdert produktet, og hvilke stoffer det inneholder så vi kan vurdere om lengre skylling eller lege er nødvendig. Men skylling er også her det viktigste tiltaket, avslutter Opsjøn Lampe.

Øyelege: – Har aldri sett permanent skade

Øyelege Rim N. Alme forteller har erfaring med pasienter som har fått håndsprit i øyet.

– Det gir svie og ubehag, kan være rødt øye og vansker med å blunke. Det er ikke basisk og fordamper fort grunnet alkoholholdigheten og varer ikke lenge i øyet. Det er heller ingen sterk syre. For eksempel har Antibac håndgel pH-verdi 7,0 og er dermed nøytral, forteller hun.

Det er ikke pH alene det som avgjør etsefare. Det finnes også stoffer som kan gi etseskade uten at de er alkaliske/sure.

Øyelegen forteller at irritasjonen er kortvarig og meget overflatisk irritasjon som ikke etterlate noen permanent skade og kortvarig skylling er nok for å redusere den irriterende effekten.

– Jeg har personlig ikke sett noen varige skader med håndsprit, og det er ikke beskrevet alvorlige skader med håndsprit fra fagmiljøene meg bekjent og ut fra min 30-årige praksis som øyelege. Antakelig er det av ovennevnte grunner at det svir og er ubehagelig, slik at dette ikke gjentas eller opprettholdes. Det er også slik at kortvarig skylling er nok til å redusere den irriterende effekten og derved reduserer faren for skade av hornhinnen, sier Alme.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer