Allergisk øyekatarr

Allergiske symptomer fra øyet kan blant annet skyldes pollen, dyrehår, kosmetikk eller øyedråper.

Medisinsk betegnelse: allergisk konjunktivitt

Sykdomstegn
Røde øyne som klør kraftig. Tårer. Hevelse i og rundt øynene. Av og til kan det være et tørt, brunrødt eksem rundt øynene.

Du kan eventuelt ha andre allergiske symptomer samtidig, som tett, rennende nese og nysing.

Behandling
Unngå allergener, hvis mulig. Legg merke til hva du reagerer på. Prøv å unngå ting som gir deg symptomer. Hvis det ikke er mulig som for eksempel ved pollenallergi, kan du trenge allergimedisiner. Både øyedråper og tabletter kan være aktuelt.

Øyedråper mot allergi: Øyedråper kan både brukes forebyggende og for å lindre allergiplager som allerede har meldt seg. Det finnes mange ulike merker, og prisen varierer nokså mye. Ved en kraftig allergisk øyereaksjon kan også øyedråper som både inneholder allergimedisin og et middel som får blodårene til å trekke seg sammen, brukes. Slike øyedråper skal bare brukes i et begrenset tidsrom. Hvis du bruker kontaktlinser, må du bruke øyedråper uten konserveringsmiddel. Si fra til legen!

Tabletter (eller flytende medisin) mot allergi: Det finnes mange ulike medikamenter som forebygger og demper allergiske reaksjoner. I de siste 10 årene er det kommet flere nye allergimedisiner som man ikke blir trett av (Zyrtec®, Clarityn®, Versal® og Kestine®). Noen kan du få kjøpt uten resept på apoteket (i minstepakning). Hvis du trenger allergimedisiner til langvarig bruk, bør du oppsøke lege. Ved sikker allergi kan du få medisinene på blå resept, det vil si at trygden dekker en del av utgiftene. Felles for mange av de moderne allergimedisinene er at de ikke skal brukes av gravide, ammende eller små barn.

På blå resept? For at en lege skal kunne forskrive et medikament på blå resept må sykdommen som det gis behandling for være langvarig, og legen må videre være overbevist om at det er behov for langvarig behandling med medikamenter. Har du pollenallergi mot bjørk hver vår f eks, vil dette ikke være tilfelle. Er du derimot allergisk hele sommerhalvåret, kan du komme inn under definisjonen av langvarig sykdom. Av allergitabletter er det for tiden cetirizin og loratadin som kan skrives på blå resept.

Oppdatert 27.11.06 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege

Kilde: Forskrift om stønad til dekning av utgifter til viktige legemidler og spesielt medisinsk utstyr.