Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tørre øyne

Spørsmål

Hei. Tror det er kommet til konklusjon at det er fettstoffer i tårefilmen som gir meg tørre øyne. Nedsatt tårekvalitet står det i journalen. Er det egentlig noen særlig hjelp å få med dette? Synes ikke det hjelper med eye bag / klut for å varme opp, og så klemme ut. meibomsk kjerteldysfunksjon ser jeg det heter. Jeg har vært hos øyelege, men får beskjed om å drive med den varmingen av øyelokk, men jeg merker ikke noen bedring. Har også prøvd litt forskjellige øyedråper, men tåreproduksjonen virker å være grei. Ser at en privat øyelege klinikk og optiker butikk tilbyr E-eye lys behandling. Tror du dette er noe å prøve? Ser at det også er noe som heter LipiFlow, men finner ingen som gjør det. Vet du om dette vil være kronisk? Jeg dropper linser en del, men får uansett høre at jeg har litt tørrhetsflekker, selv uten linser i nesten 6 dager. Var et sted der de driver med laserbehandling, fordi jeg ville se om jeg var en kanditat eller ikke. Tårene fordampet etter 17sek, men hadde likevel noe tørrhetsflekker i venstre øye. De anbefalte dermed å vente en stund, for å se om det blir bedre eller ikke. Tror du det er noen annen årssak til dette? Litt usikker på hvorfor jeg har disse plagene, når jeg såvidt er halvveis til 40 år. Har vært en del til hudlege, men de er usikker på om jeg har rosacea. Har hatt noe seboerisk eksem som jeg fikk behandling for i desember, men tørre øyne startet før det. Det er mange mnd ventetid hos øyelegen jeg ble henvist til hos, så vet ikke hva jeg skal prøve ut. Var der to ganger, og blir bedt om å varme øyelokkene. Fikk tidligere softacort hos privat øyelege, men han på offentlig mene at det ikke var nødvendig. Har du noen tips?

Mann 22
Svar

Hei, mann 22.

Dersom du har Meibom kjertel dysfunksjon betyr det at fettproduserende kjertler ikke virker bra i øyelokkene.  Da bør man sette disse i sving med varmepakninger etter god rens avvøyelokk og vipperot.  Man kan gi en kort kur med øyedråper av typen tetracyclin og eventuelt en tablettkur med det samme, dersom du har kviser eller rosacea.  Laser kan være ok for å stimulere fettsekresjonen, men jeg ville prøvd det første først i et par mnd.  Det finnes en dråpe med litt fett i som heter cationorm som er uten resept.  Den er god og helt ufarlig. 

laserkirurgi av nærsynthet er kanskje ikke det beste for deg nå, men helst briller, ikke linser grunnet betennelse og tørre øyne.  Så får man se etterhvert.  Håper dette kan hjelpe deg litt videre.  Lykke til.  

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-