image: Stor klump på øyelokket

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Stor klump på øyelokket

Spørsmål

Hei, jeg har fått en rød klump på øyelokket. Den er ikke noe vond men er en del i veien. Dette har skjedd noen ganger før å gir seg kanskje etter et døgn mener jeg på. Er det en mulighet for å forhindre det? Hva kommer det av? Det er stort sett samme øye det skjer med, men plasseringen av klumpen varierer litt. Denne klumpen føles ut som om er den største jeg har hatt til nå. Takk på forhånd!

Kvinne 21
Svar

Kjære kvinne, 21 år. Du beskriver gjentatte episoder med en klump på øyelokket. Du beskriver ikke smerter, men at det kommer tilbake i varierende størrelse og nå større en før.

Slik som denne ser ut på bildet, virker den betent, og er kanskje litt øm , både fordi den sprenger, men også fordi den er litt betent.

Det kan dreie seg om en øyelokksbetennelse, eller en sti, som også er en form for øyelokksbetennelse. Sti har lett for å være langvarig og kronisk , mens øyelokkbetennelse (flegmone) kan komme plutselig og bli akutt verre. Jeg vil derfor råde deg til å oppsøke egen lege først, som videre kan henvise deg til øyelege, eventuelt gi deg antibiotika og ta deg til kontroll etter kuren. Det kan se ut som det er veien å gå og at dette trengs.

Det kan til og med være grunnlag for å få tatt noen blodprøver, dersom du har feber eller smerter.

Varme omslag kan hjelpe for å få mobilisert fett og talg, dersom det er en sti.

Jeg ønsker deg masse lykke til med dette, og god bedring.

Illustrasjon øverst: Designua / Shutterstock / NTB