Sjøgrens og utredningen av denne

Spørsmål

Hei igjen! Du skrev tidligere at kontaktlinser var sannsynlig årsak, siden tørre øyne ikke er så vanlig hos yngre friske personer. Har tidligere tatt blodprøver mtp revmatisk sykdom, og ba fastlegen ta de igjen. De viste ingen utslag. Har lest at sjøgrens rammer kvinner 90%, men så at de blodprøvene het anti SSA og SSB. Er det feil at disse ikke er tatt, eller blir de tatt videre, dersom man får positiv på ANA og revmatoid faktor? Var hos offentlig øyelege, der problemet var kjertlene. Jeg har følt at det har vært tørt i det siste, så dro til en privat. Nå er det visst omvendt, siden kjertlene bra, men dårlig tåreproduksjon. Er det ikke vanlig å ta schrimer med anesti når man blir henvist? Øyelegen hos Blikk tok ikke denne, men kun BUT. Det var visst dårlig med 8 og 7mm. Blodprøvene er tatt i ettertid hos fastlegen på eget initiativ. Det skal sies at jeg har tatt isotretinoin i 4 dager når jeg var hos privat øyelege, så mulig det hadde innvirkning. Har sluttet på de, og fortsatt med tetracyclin mot akne. Iso har vel innvirkning på kjertlene, så disse var ikke dårlige. Om jeg bruker linser blir det nok mer tørt, så virker som en slags "sirkel" dette. Er mulig at jeg har rosacea, men 3 av 4 hudleger mener at jeg har noe de kalte keratosis pilaris rubra, og ikke rosacea. Slik sett synes jeg det er merkelig at jeg har fått tørre øyne. Jeg brukte linser fint fra jan til ca november 2019, og siden da har tørre øyne plaget meg. Gjorde ikke noe spess, men prøvde dagslinser (la i væske) i 2 uker, så fikk jeg høre at jeg har tørre øyne. Fra da har det vært opp og ned. Får høre at det ser bra ut, men hos optiker for vanlig sjekk er det verre, eller bedre periodevis. Dersom jeg har rosacea i øyne, er det andre øyedråper jeg burde bruke? Bruker cantionorm, og noenganger oxyal care. Virker som om øynene blir irriterte når jeg veksler på. Er det med dårlig tåreproduksjon noe jeg burde ta med offentlig øyelege? Lang ventetid, men de burde kanskje se på det videre.

Mann 22
Svar

Hei, mann 22 år. 

Når det gjelder utredningen av Sjøgrens er dette for det aller meste en klinisk diagnose som hører hjemme i reumatologien. Derfor er det rett å spørre en reumatolog om dette.  Fastlegen utreder deg først og fremst klinisk, og dersom den kliniske mistanken er sterk nok og plagene distinkt peker i den retning vil  vedkommende henvise deg til reumatolog for videre utredning. Diagnosen regnes som sikker, dersom det tas en positiv spyttkjertelprøve som inneholder typiske celler for sjøgrens. Sjøgrens finnes overveiende hos kvinner og da hyppigst i 50-60 års alder. 

Rosacea i øynene er også en klinisk diagnose, basert på pasientens opplevelse og funn man gjør ved undersøkelse. Disse funn har variert hos deg, dels grunnet hvem, hvor og når og med hvilket utstyr du har blitt undersøkt med/av, dels hvor bra/ dårlig du har vært av tilstanden og til slutt hvor god/dårlig behandlingen har virket. Derfor blir dette en tilstand som man se på over tid og ettersom hva som virket best og dårligst. Ofte vil man gi anitbiotiske dråper, evt tetracycliner, noen ganger vil man gi steroider og andre igjen kun øyedråper for fukt, videre kan man i  verre tilfeller gi  lokale cyclosporindråper. Alt dette må dine behanldere fastsette fra gang til gang, fra klinikk til klinikk ut fra dine plager og funn. 

Når det gjelder Schirmers tåretest gjøres Schirmer I uten anestesi, og en fukting på  over 15 mm på fem minutter regnes som normal. Mellom 5 og 10 mm regnes som  påfallende og kan tyde på noe tørre øyne, under 5 mm regnes som svært tørre øyne/ sicca syndrom. Det at du har 7-8 mm  tyder på  at du har lett tørre øyne. Jeg får ikke helt tak i om det gjort scgirmer hos deg, og om det var med eller uten anestesi , men tolker dine opplysninger som om den ble tatt uten anestesi og viste 7-8 mm - altså lett tørrhet ( som kan gi plager) . 

Jeg håper dette kan være med på å oppklare noe, men understreker at dine funn og  plager kan variere mye og  undersøkelser kan være nødvendige, hvis du synes at det blir vanskelig å styre kun med fuktpleie, nok søvn,  fettsyrer,  varme, massasje og rens.  Jeg ønsker deg lykke til med dette. 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-