Sammensatt problemstilling - tørre øyne - eller lite søvn? Begge?

Spørsmål

Hei. Har to spørsmål. Vet du om isotretinoin vil være veldig dumt å bruke, dersom man allerede har tørre øyne? Har hatt lymecyclin mot noe akne osv. Hudlegen mente at den har hjulpet fint mot det meste, men at den ikke kunne ta hudormer osv, tror jeg. Han mente at en lav dose iso kunne gjøre susen. Står 20mg 1 kapsel hver dag. Har også fått en krem som heter daktacort. Har hatt / har seboerisk eksem i ansiktet. Jeg har lest at iso er skadelig for de slags kjertlene i øyelokket. Har informert legen om at jeg har vært til øyelege mtp tørre øyne osv. Øyelegen anbefalte varme, massasje osv. Bruker i tillegg Cationorm som du skrev var en god øyedråpe mtp fett. Jeg skjønner ikke det med hvorfor jeg har tørre øyne, men leste at tåreproduksjon var oppe i 17sek. Står: NIBUT Tårefilmanalyse 17/17 sekunder. Dette var hos en laserklinikk da jeg ville se hvordan det var. Hos offentlig øyelege var den rundt 7/11, så er rart at den har økt såppas. De skrev at jeg hadde lett blefaritt. Jeg føler fremdeles at jeg har tørre øyne. Hudlegen sa at jeg ikke har rosacea, siden da ville jeg merket mye bedring ved bruk av tetracyclin. Tar du i mot henvisning, eller time privat? Er mange mnd ventetid på kontroll til øyelege i oslo. Det andre jeg lurer på er om skygger i synsfeltet er vanlig? Har lagt merke til de i ca 1-2mnd. Har tatt sånn optomat eller hva det het, og hørte ikke at noe var galt. Fikk også øyedråper som gjorde pupillene større, så virker ikke om om skyggene viser noen skade. Uansett ganske irriterende å se i synet. Vanskelig å vite hva man skal gjøre med det. Enten 3-4mnd ventetid, eller noen tusen kr privat. Har du noen anbefaling til øyelege, dersom man ikke kan komme til deg uten henvisning? Kan evt høre med fastlegen om han kan flytte henvisning til et sted med mindre ventetid. Hjelper nok ikke å legge ut bilder av øyne, men er alltid litt rød. Du kan se over om det går uansett. Takker for svar!

Mann 22
Svar

Kjære mann.

 Du har  oppfølgingsspørsmål til flere spesiaistkonsultasjoner som du  ønsker kommentar på fra meg. Jeg skal forsøke så godt jeg kan , men må understreke at det uten undersøkelse er  umulig å brekrefte eller avkrefte , langt mindre besvare så detaljerte spørsmål med noen grad av sikkerhet. 

 Gunstig er et samarbeide mellom hud og øyespeslialist, og om du har store plager, skulle man kanskje involvere en reumatolog. 

Jeg ser at min gode kollega Dr. Semb har gjort en god undersøkelse av deg og påvist normale forhold og gitt det øyeskånsomme råd  som å spille mindre på data,  ( inkluderer sove mer om natten , dersom det er et poeng, tilføyer jeg )  og unngå kontaktlinser. Det ble anbefalt Eye bag  - oppvarming av øyelokk. 


Når jeg ser på bildet av ditt ansikt, er ikke en eventuell Rosacea svært fremtredende, slik at  isotretinoin kan være en veldig sterk medisin, dersom du ikke har mye plager. Det er ok å bruke selv om man har tørre øyne i en kort periode, men dersom øyeplagene blir verre, kan man vurdere å slutte. Uansett er det ikke en kronisk behandling, men over noen måneder, som regel. 

Semb skriver at det foreligger  tørre øyne, mest sannsynlig grunnet fordampning. Dette betyr at det ikke er funnet kort tåretid, men at øynene for sjelden  lukkes ( spilling og lange våkne perioder)  og at det derfor blir litt tørt. Det er altså kanskje ikke en sykdom i det hele tatt, men et symptom som vi ser hos mange unge som har lange perioder med  oppmerksomhet mot skjermer og nærfokusering av gangen. Derfor vil jeg legge til at du eventuelt kan forsøke noe endring av livvstilen  til  eksempelvis 8 timer søvn om natten,  ; eye bag  etter rens med blefaclean til kvelden og en dråper med en  fuktpleie som  Cationorm eller Thealoz Duo  eller lignende  før du legger deg, og eller snår du kjenner det er tørt.  Mer tror jeg ikke jeg kan si på nåværende tidspunkt. Ventetidene  finner du på  helsenorge.no.  Jeg har også avtalepraksis og har  ventetider, men tar i mot suksessivt. Jeg holder til i Drammen, om dette ikke er for lang vei for deg, og dersom du er interessert i en gjennomgang igjen. Når det er sagt, tror jeg ikke jeg vil kunne finne mye mer enn mine gode kolleger, men anbefaler Øyehelseklinikken som  har mer vidtrekkende undersøkelser som ville kunne  være et bredere supplement for deg.  Lykke til