image: Rennende øye, svie og «rusk»

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Rennende øye, svie og «rusk»

Spørsmål

Hei. Jeg Har i flere år slitt med tidvis rennende øyne. Verst ute i vindvær. Men det er ofte kun 1 øye som begynner å svi og renne, mitt venstre. Trenger altså ikke å være begge øyne som renner.

De siste 4-5 ukene har jeg også hatt litt rusk følelse i venstre øye og var overbevist om at noe var under øvre øyelokk. Var hos optiker som sjekket grundig og alt så fint ut, bortsett fra litt hevelse innerst i øyekroken og litt innerst på våtkanten på øvre lokk. Men ellers var alt fint.

Reiste så til lege, som mente det var tørre øyne og at det kan oppstå mer ensidig ... trenger ikke å være begge sa lege ... føler at øynene er litt ubehagelig om morgenen også, akkurat som de er tørre. Prøvde 1 uke med kunstig tårevæske og føler nå at den rusk følelsen er bedre. Men jeg er fortsatt plaget med svie og ubehag ... fortsatt mest i venstre.

Legen forslo å prøve allergidråper, som jeg skal starte med nå. Legen mente også at det kan være ensidig ved allergi.

Mitt venstre nesebor begynner også å renne sammen med det øye. Stemmer det , at det kan være ensidig? Hva annet kan det være?

Øyet er ikke rødt , kun vært litt hevelse innerst i øyekroken, som jeg fikk kloramfenikol for, og ble kanskje litt bedre av det. Men fortsatt kan jeg se bitte litt mer hevelse der.

Var på synsundersøkelse for 2 mnd siden, med grundig sjekk og alt var bra. Bruker briller og data briller. Bruker ikke linser. Blir engstelig når det ikke blir helt bra, etter 4 uker. Men det kan vel ikke være noe alvorlig når det ikke har blitt verre på så mange uker? Jeg blir bekymret siden problemer mest er ensidig. Synet er ikke endret , men blir selvfølgelig litt tåkete når det svir og renner. Skal jeg fortsette med kunstig tårevæske og gi det litt mer tid ?

Kvinne 37
Svar

Hei, kvinne 37 år. Du beskriver tåreflod som i hovedsak er ensidig og utendørs, men uten kløe eller rødhet, nesebor er involvert på samme side og det renner fra dette også til tider. Kloramfenikol salve hjalp på plagene, men de ble ikke borte.

I hovedsak kan man si at allergi klør og er dobbeltsidig. Det vil si at begge øyne klør ved allergi.

Allergimedisiner hjelper og allergien bør utredes.

Hvis det ikke kløe, er det sannsynligvis ikke allergi .

Betennelser er katarr og renner, gjerne med puss. Det høres det ikke ut som - og antibiotika fjernet ikke plagene.

Da står vi som regel igjen med tørre øyne.

Kloramfenikol ineholder to ting - salve og antibiotika. Antibiotika hjalp ikke , men salvekomponenenten hjalp ut fra hva du sier.

Dette styker diagnosen tørre øyne.

Her kan man gå videre med spesifikke tester som øyelege gjør. Du kan henvises til øyelege fra din fastlege for videre behandling. Evt kan du prøve tørre øyne produkter fast, skjermende briller og varme omslag til kvelde som stimulerer fettproduksjonen i de talgproduserende ( Meibomske) kjertlene ved våtkanten. Disse tiltakene kan hjelpe godt over tid.

Håper dette var litt nytting. Riktig god bedring til deg.

Illustrasjonsbilde øverst: Apelline / Shutterstock / NTB