Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Rennede øyne som er såre

Spørsmål

Hei Sliter med tørre øyne. Har høy tåreproduksjon. Får beskjed fra øyelege om at eneste råd er å bruke øyedråper, men jeg det hjelper meg lite. Øyene renne mye og jeg har problemer når jeg tar blikket nedover og det gir meg store problemer når jeg skal ned trapper og når jeg går turer i ujevnt terreng. Finnes det noe behandling som kan bedre dette.

Mann 75
Svar

Hei, Mann 75.

Du beskriver at dine øyen renner mye, og du har problemer når du tar blikket nedover , hvilket gir utfordringer ned trapper og ved  turer i ujevnt terreng. Du spør om det finnes det noen behandling som kan bedre dette. 


Tåreproblemer i høyere alder er gjerne sammensatt.  Fettfilmen i den tredelte tåren er gjerne redusert, enten grunnet redusert fettproduksjon i den alderen , eller fordi talgutførselsgangene er tilstoppet, enten av arr eller infeksjoner eller kobinasjon av begge. Det kan ofte være middbefall som kan gi disse arr og infeksjoner. Dette kan man se som små smuleaktige skorper i kanten av vippene.  Derfor må man sikre at ingen av disse foreligger. Dette gjør en øyelege. Når dette er kartlagt, og i orden , men problemet kanskje fortsatt er til stede, kan man utrede om tåreveiene er tette, eller om de er åpne. Hvis de er tette, kan man skylle gjennom og / eller sondere for å åpne.  Noen ganger vil man gi antibiotiske dråper og kortison over noen tid  og supplere med en basisbehandling med kunstig tårvæske av flere typer, gjerne en dråpe som inneholder litt olje og smurning til øynene. Salver kan også hjelep. Som du ut av dette forstår , så er det relativt sammensatt og bør utredes skikkelig.  Det fleste blir mye bedre med riktig utredning og behandling, men helt som i ungdomsårene blir det ikke. Likevel er en bedring  ofte tilstrekkelig for å bedre den generelle livskvaliteten i skog og mark.  Lykke til med dette. 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-