regnbuehinnebetennelse/ iridocyclitt

Spørsmål

Hei, jeg er en 41 år gammel frisk kvinne. For tre år siden fikk jeg min første regnbuehinnebetennelse. Fikk spersadex i to uker, og ble helt bra. I desember 2019 kom det tilbake, men i mildere grad enn første gang. Jeg gikk fort til øyelege, siden jeg nå visste hva det var. Jeg fikk på ny spersadex, og det ble bedre, men følte egentlig at det bare ble 90 prosent bra. Øyelege tok bilde og sa at bilde så bra ut, derfor lot jeg det bare være, og tenkte at jeg fint kunne leve med det slik det var. Merket ikke så mye på dagen, det var mest da jeg lukket øynene på kvelden at jeg kjente at det ene øyet ikke var helt som det skulle, men som sagt fullt mulig å leve med. Men for en uke siden merket jeg at det ble verre igjen og dro til øyelege. Fikk da spersadex på nytt, og skal ha oppfølgingstime om 1,5 uke. Har nå tatt spersadex i en uke, men jeg merker, slik som sist at det ikke blir helt bra, men ca. 90 prosent bra. Har lest masse skummelt om regnbuehinnebetennelse på nett, og er nå redd for at jeg skal bli blind. Da jeg var hos øyelege så tok jeg sånn synstest, hvor man skal se bokstaver på avstand, og da så jeg mye mer tåkete på øyet som det er betennelse i. Dette tåkesynet har jeg ennå når jeg tar egentest hjemme, men merker ikke noe til at det er tåkete egentlig når jeg ser på begge øynene, merker det bare når jeg ser på det ene øyet. Siden jeg ikke klarte å se alle bokstaver hos øyelege, tok han nytt bilde som skulle vise "bak øyet." Han sa bilde så fint ut. Men forrige gang jeg hadde regnbuehinnebetennelse så hadde jeg ikke tåkesyn slik jeg nå har fått, så derfor er jeg nå redd for at betennelsen har ligget og "ulmet" siden desember siden jeg ikke følte at jeg ble helt bra. Jeg har lest på nettet at når man får regnbuebetennelse, så bør man måle trykk samt få pupilleutvidende dråper, har ikke fått det, og det ble ikke målt trykk. Tror du betennelsen har ligget og ulmet selv om bilde var fint? Burde det vært bra nå etter en uke på spersadex?tror du jeg blir blind?

Kvinne 41
Svar

Hei, kvinne 41 år. Du beskriver tre episoder med regnbuehinnebetennelse, hvorav du ble helt bra av den første, men mindre bra av de neste.   Du har også kommet i lesebrillealderen siden da, og dette kan gi deg drpligere syn på nær avstand.  Disse tilstandene er som regel  greie å behandle med spersadex eller annen kortison ,men det er viktig å følge opp. Jeg tenker ikke at du blir blind på noen måte, fordi dette er tilstander som er så smertefulle og plagsomme at du vil oppsøke øyelege og få kontroller til du blir bra.  Graden av smerer og lysømfintlighet  viser hvor aktiv betennelsen er , og du bør få oppfølgingstime hos øyelegen som startet behandling. Noen ganger må man gi andre medisiner  i tillegg, som  utvidende dråper for pupillene og  kortison salver til natten .  Noen ganger tar betennelsen lenger tid enn en uke, men på en uke skal du ha merket en god bedring og langt på vei være ganske bra.  Er du ikke det, ville jeg kontaktet øyelegen igjen.  Jeg ønsker deg god bedring med dette.