image: Redd for øyesykdom og MS

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Redd for øyesykdom og MS

Spørsmål

Hei! Jeg har den siste måneden hatt diffuse smerter i begge øyne. Noen ganger kan jeg merke litt når jeg tar av sminke, andre ganger kan det dunke litt vondt i de. Ikke begge på en gang.

Jeg har akkurat vært hos optiker, der fant hun skjeve hornhinnen men synet var ellers bra. Målte også trykket på øyet. Jeg har også fått noen «fluer» på øyet, men som optiker sa ikke var farlig og det er heller ingen behandling. Merker de når jeg ser på en helt hvit vegg. Jeg har heller ingen andre symptomer.

Det jeg blir redd for er en synsnervebetennelse. Et kjapt søk på nettet kommer jo det opp sammen med MS. Hadde jeg hatt det, kan optiker se det under undersøkelsen eller bør jeg oppsøke lege? Jeg har helseangst og har nå hengt meg helt opp i det.

Kvinne 32
Svar

Hei kvinne 32. Du beskriver at du har hatt øyesymptom i den senere tid, har oppsøkt øyelege som ikke fant noe galt. Videre har du hatt sorte streker som kommer og går, men har blitt bedre. Du har oppsøkt Internett og funnet symptomer som kan minne om sykdom som du er redd for.

For det første må jeg si at øyefunn ved MS består helst av synsnervebetennelse som kan være ensidig eller dobbeltsidig. Denne synsnervebetennelse er gjerne svært smertefull og spesielt i øynenes omgivelser hogger de til i hodet det er en murrende smerte som varer lenge og ofte medfører sykehusinnleggelse i seg selv. Ledsagende er synet redusert ned til 10 % eller mindre. Fargesansene svekkes betraktelig og fargen rød kan knapt gjenkjennes ved undersøkelse og testing av det aktuelle øyet. Disse symptomene er også såpass graverende at de ikke kan komme i kategorien diffuse plager. I slike tilfeller bør man konsultere øyelege og eventuelt legges inn på øyne avdeling eventuelt nevrologisk avdeling.

Det bør også tas MR av øyet hule og hodet for å avdekke eventuell sykdom som typiske. Ut i fra det jeg leser hos deg finner jeg ikke at dette kan relateres til MS på noen som helst måte. Det skal sies at MS bærer i seg flere andre symptomer i kroppen, armer og ben, Nummenhet, lammelser og kraftløshet i forskjellige ekstremiteter. Dette blant mange andre symptomer er også fremtredende.

Jeg vil derfor ikke tenke at du er på bakgrunn av det du har fortalt kan være faresonen for denne sykdommen. Jeg ville observert om plagene avtar , og gjør de det, så er jo alt bra, hvis det øker på eller endrer seg ville jeg nok oppsøkt øyelege igjen for å konsentrere hva det er.

lykke til med dette.

Illustrasjonsbilde øverst: DenisNata / Shutterstock / NTB