image: Plager med tørre øyne. Hva hjelper?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Plager med tørre øyne. Hva hjelper?

Spørsmål

Hei! Jeg har i noen år nå slitt veldig med tørre øyne, og dråper/gel fra apoteket gir ikke nok lindring. Har såvidt vært innom øyelege og fikk remedier, blant annet Ikervis, med cortison. Fikk enormt ubehag i øyne/hode av disse preparatene, og et anfall av auramigrene.

Fins det lignende medisiner uten cortison? Vet det er noe som heter Rebampide, men det er visstnok veldig dyrt.

Er dette noe man kan bruke bare for å få i gang øynene til å produsere hva det nå er de trenger, eller noe man må bruke forever?

Tror tåreplugger ikke er mye brukt lenger, men hvordan fungerer dette, og er det smertefullt å sette inn?

Hvordan fungerer kontaktlinsene for tørre øyne?

Kan jeg som i perioder har auramigrene ta det som heter e-eyebehandling? Har i perioder brukt varmemaske og massasje, men syns ikke det hjelper så mye. Så hjelp, hva er redningen? Hva vil du anbefale?

Tenker å dra tilbake til øyelegen, men det er ikke like lett å kommunisere/få med seg alt i disse tider med maskebruk, så jeg vil gjerne være litt forberedt. Har også lest om noen som får dråper laget av eget blod. Er dette noe som er virkningsfullt?

Tror egentlig mitt problem kanskje henger sammen med tørre slimhinner generelt. Ville det være en ide å prøve en svak dose av hormoner i så fall? Har prøvd Membrasin, og tror kanskje dette hjelper litt, men jeg fikk ubehag av å bruke det.

Skulle ønske det fantes en løsning, for det er slitsomt å leve med. Ha en fin dag og vennlig hilsen meg!

Kvinne 74
Svar

Kjære kvinne 74 år

Først må jeg si at tørre øyne er et stort problem som det er smertefullt å leve med, og det er viktig at det blir forstått av dem som behandler deg.

Fuktig luft, inntak av omega tre fettsyrer og hindring av varmefordampning er viktig . Det siste oppnår du ved bruk av såkalte"wrap around solbiller", evt kontaktlinser.

Deretter eller primært gjelder det å kartlegge om det er for lite vann - eller fettproduksjone i årene dine. Det ser du beste ved underøskelser som Øyehelseklinikken AS i Oslo er spesialisert for . Det kan ikke vanlig øyespesialist differensiere like godt med våre metoder i generell oftalmologisk praksis. Det er fordi det kreves mer utstyr som vi avtalespesliasistene ikke investerer i. Likevel kan dette være bra for deg. (Jeg har ingen andel i klinikken selv ).

Videre er det flere reumatiske sykdommer som arter seg på den måten du beskriver - så en reumatest på antistoffer, HLA b 27 og RF blant flere andre som takes hos fastlegen kan også være med på i bidra til en oppklaring. Hormonbehandling med østrogen kan også hjelpe - ingen tvil , dersom det ikke foreligger kontraindikasjoner.

Når det gjelder Ikervis og cortison , så gjelder å holde ut i et halvt år , for den lokale infalmmasjonen må leges en god del før man slipper smertene. Det er viktig , men du må holde kontakten med din øyelege underveis.

Jeg vil i alle fall si at en god og grundig utredning er viktig for å avdekke en eventuell sammenheng med resten av kroppen. Ellers gjelder å tilføre mye fett og fukt, gjerne hver time i tillegg til det jeg nevnte ovenfor.

Dråper av egen blod er å dra det litt langt, ettersom man først utreder, men det er klart det også er en mulighet der hvor diagnosen er tilstrekkelig belyst.

Du nevner tåreplugger og det er som å legge en plugg i et badekar. Det vil si at det som er av tårer blir bevart lenger uten at det løper ned i dreneringen. Det kan ha god effekt der det er riktig brukt. Metoden er i god bruk fortsatt og er efektiv. Dette gjøres gjerne ved en øyeavdeling.

Jeg ønsker deg lykke til med dette.

beste hilsen

Rim N Alme

Illustrasjonsfoto øverst: BLACKDAY / Shutterstock / NTB