Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

....mindre synsforstyrrelser som ikke betyr noe mer?

Spørsmål

Hei. I en rimelig lang stund nå (noen måneder) har jeg hatt merkelige problemer med øynene. Av og til merker jeg at synet på det ene øyet (som oftest det høyre) blir noe uskarpt, og noen ganger får jeg også litt dobbeltsyn selv om det andre øyet er lukket. Disse problemene oppstår ofte, vanligvis utover dagen, men varer ikke så lenge og har heller ikke veldig store innvirkninger på synet. Av og til kommer plagene også sammen med en ensidig hodepine på framsiden av hodet (bak og rundt høyre øye), men vanligvis er det bare synsproblemer. Hodepinen er ikke pulserende men heller mer konstant og pressende. Det kan være mulig at disse smertene kommer fra baksiden av øyet og ikke fra selve hodet, det er ikke lett å si. Vanligvis er disse smertene ganske milde og går over etter noen timer. Ofte kan føles ut som om stress og angst forverrer tilstanden, men jeg tror ikke dette kan være eneste årsak. Som nevnt tidligere har dette vart en god stund nå, men til nå har jeg ikke merket noe forverring av problemene, disse har holdt seg rimelig konstant. Fra før av er jeg veldig nærsynt (-5.75 på begge øyne), og i tillegg har jeg en litt skjev hornhinne på høyre øye, men ikke nok til at det kan korrigeres med linser. Nærsynthet går i familien, men det har aldri vært noen seriøse øyesykdommer i slekten så vidt jeg vet. Jeg bruker månedslinser og sover med disse på. I tillegg var jeg hos optiker for ikke så veldig lenge siden, men de fant ingen endringer i linsestyrke. Jeg har allerede prøvd å finne noe informasjon på nettet om dette, men ingen ting jeg har funnet har passet veldig bra med symptomene jeg opplever. Tror du dette kan være noe alvorlig som bør utredes så fort som mulig, eller er det bare noen mindre synsforstyrrelser som ikke betyr noe mer?

Mann 25
Svar

Hei ,mann 25 år 

Du beskriver periodevis  ensidig dobbeltsyn  som er forbigående, er nærsynt og har skjeve hornhinner. Videre noe som jeg oppfatter som fokuseringsvnsker i perioder og periodevis smerter i eller bak øynene.  Du bruker også månedslinser som du sover med.  Du forteller ikke om du har vært undersøkt av øyelege for disse symptomene, og skriver at det føles ut som om stress og angst forverrer tilstanden.


Jeg lurer da også på om du har tatt opp hodepinen , stress og angstrelatert problematikk med egen lege og om man har vurdert om det kan være migrene. 

Videre tenker jeg at ensidig dobbeltsyn bør utredes av øyelege og at du bør henvises til det, hvis dette vedvarer eller forsterker seg. 

Man kan nok tenke seg at  bruken av månedslinser og å sove med dem  kan være uheldig for hornhinne og   øyemiljøet ,  både når det gjelder fukt, oksygenering av hornhinnen, restituering og  ikke minst infeksjonsfare.  Jeg vill ederfor anbefale at du tar dem ut, renser dem og sover uten .  Et godt alternativ til månedslinser kan være dagslinser for bedre komfort og hygiene.  

Dette er så langt det jeg kan si om  dine  utfordringer og  opplysninger, uten å selv ha undersøkt deg.  Derfor ville jeg anbefale deg å gjøre disse undersøkelsene og endringene først, og evt seom problemene opphører. Det er også en kjent sak av  vi i  vår tid  er  aktive på skjermer som ipad, telefon og pc og videre med TV. Det meste vi gjør er visuelt og på nær avstand til øynene. Dette betyr også fokuseringutfordringer og  noe som kalles akkomodasjonsspasme i enkelte tilfeller. Derav kan det være en god ide  å gi øynene litt pause fra nærfokus og heller slappe av  med avstand som turer  i skog og mark , hvilepauser og  nok søvn. Da hvilker øyemusklene godt. jeg håper dette kan være med å hjelpe deg til en bedre synshverdag.  Ikek glem å ta opp hodepinen med fastlege. Lykke til med dette.