image: Lysømfintlighet. Bør jeg sjekkes for øyesykdom?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Lysømfintlighet. Bør jeg sjekkes for øyesykdom?

Spørsmål

Hei! Har den siste tiden hatt øyeplager. Det første jeg kan huske til øyeplager var forrige vår. Når jeg gikk ut på våren og det var skarpt lys, følte jeg på at lyset var skarpt, og noen ganger kunne jeg føle et plutselig stikk i øyet, som svei og det kom tårer.

Brukte mer solbriller enn vanlig, og merket mindre utover sommer. Så merket jeg øyeplager når jeg byttet PC-skjerm nylig. Da merket jeg det plutselig fra telefonen også. Fortsatte å bruke PC/telefon men det ble verre, og kortere perioder på 1-2 dager måtte jeg bare framstå fra bruk. Det tok da flere timer før plagene sluttet, men nå føltes det mer vondt i selve øyet. Og da kanskje spesielt over/bak.

Dette er ca 2 mnd siden, og det har gradvis blitt verre. Føler meg mer og mer ømfintlig for lys, selv på en overskyet dag har jeg lyst til å gå med solbriller. Hvis ikke bare myser jeg konstant. Som om jeg har et flomlys tvers gjennom øyet.

Blir fort trøtt, og sliten i øyne. Øyne føles tørre, og innimellom kanten på øyelokket føles sår. Bør jeg besøk optiker eller øyelege? Og er det mulig for deg å sannsynliggjøre hva det er som feiler øynene med denne info og bilder?

Øynene er kanskje det siste jeg ønsker plager med. Hatt mye plager de siste årene, spesielt 1-2 siste.

Veldig usikker på hva jeg nå skal gjøre med jobb. Skulle egentlig begynne i jobb nå.

Tilleggsinformasjon: Alltid hatt svært godt syn, men blitt mer og mer nærsynt de siste årene. Bruker ikke briller. Har eksem i ansiktet. Leste et sted på nettet dette kunne ha effekt på øyne. Eksem har vært mer kronisk siste året.

Har ingen hevelse eller hudforandringer på øyelokk. (i hvert fall som jeg kan klare å se, utenom at det som sagt føles svakt sårt noen ganger hvis jeg ser på mobil/pc en time eller to) Legger ved bilder. Ett av bildene er omtrent slik selve øye der ut, litt rosa, men det synes ikke på mine bilder.

Mann 29
Svar

Hei, Mann 29 år-

Du adresserer i ditt spørsmål varierte funksjonelle øyeplager relatert til sollys, nærarbeide på skjerm og mobil , delvis med og delvis uten smerter som har gjort at du tidvis har følt behov for å ta pauser. Du har opplevd ubehag over / bak øynene. Du forteller om økt lysømfintlighet og har i perioder tatt i bruk solbriller. Av og til har du følt tørrhet i øynene. Du har tatt endel fine bilder av dine øyne som du presenterer i spørsmålet. Du lurer på om du kan ha øyesykdom og hva du skal gjøre. Videre nevner du at du har blitt litt mer nærsynt i det senere, men du skriver dessverre ikke hvor mye.

Ut fra det du forteller, høres det ut som om du kan ha endel funksjonelle plager, men ikke sykdom. Det at man trenger gode og oppdaterte briller kan bidra til økte plager i hverdagen som dem som du beskriver. Man må se om de forsvinner eller bedres, etter du har fått oppdatert dine briller / linser. Lesebriller kan av og til være en god løsning, også for yngre personer.

Hvis du står igjen med smerter som ikke går bort eller annen rødhet etc., kan det være tegn på en tilstand som øyelege bør vurdere for behandling, noen ganger inflammasjon som man kan vurdere og behandle.

Du kan selv forsøke øyedråper som fukter og smører øynene som det finnes rikelig av på markedet, men unngå saltvann og konserveringsidler. Dette kan apotek eller optiker råde deg om .

Når jeg betrakter bildene du har medsendt, ser jeg ikke noe rødt eller hovent noe sted, noe som skulle tyde på betennelser. Anatomien er flott, frisk og symmetrisk ut fra bildene.

Til sist vil jeg råde deg tili å «tøye ut litt» etter mye nærfokusering. Det vil si at når du har fokusert lenge på nært, som mobil, lesetoff og data / pc, kan det være godt og anbefalt å se så langt bort som du kan - se på horisonten eller gå en tur ute. Det vil tøye ut akkomodasjonsmusklene, og vil i sin tur muligens kunne bremse ned den raske utviklingen av nærsynthet over kortere eller lengre tid.

Ønsker deg lykke til med dette.

Illustrasjonsbilde øverst: Jfanchin / Shutterstock / NTB