Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kroniske plager, allergi eller tørre øyne?

Spørsmål

Jeg har det siste året vært sterkt plaget med allergi/betennelse fra spesielt øynene mine. Har prøvd det meste og søker derfor råd her. Fra før av hadde jeg barneeksem, astma og allergi mot midd, dyrehår og pollen. Dette vokste jeg fra meg, med unntak av allergien. Den kom derimot kun ved eksponering fra dyrehår , mye støv osv, men aldri hele året. Jeg gikk som dette fra ca beg av 20 årene og helt frem til i fjor på denne tiden av året. Ett eller annet må ha «skjedd», siden det kom veldig plutselig. Etter å ha blitt eksponert for hund ble øynene mine røde, rennede og kløende. Tok allergitab og dråper. Ble bedre, men forsvant aldri etter dette. Deretter startet det venstre øyet mitt å bli rødt, ikke kløende og ikke rødt rundt. Så over på det andre. Lege ga meg kloramfenikol, og pusset ble borte. Det røde ble værre , med svie i begge øyne. Deretter- etter noen uker ble det rødt rundt øyne og. Var hos øyelege som mente d kun var allergi. Fikk opatanol og en salve. Dempet, men forsvant ikke. Fikk nye allergitabletter etter 1-2 mnd, ble ikke bedre. Ny øyelegetime viste at jeg hadde noe tørre øyne, ga dråper for det samt spersadex ved behov. Var bedre men det var ikke over. Værre da jeg drakk alkohol. Ble ikke bedre før vår/sommer. Da hadde jeg minimale plager. Er kommet tilbake igjen nå, igjen værst på venstre øye. Litt puss, men mest rødt , sviende og rennende. Ser også dårligere nå enn uten allergien. Kan det være kun allergi? Midd? Bor i et nytt hus og er nøye med støv. Bodde i samme hus da jeg vsr problemfri. Forstår ikke hva dette kan være. Vet at noe er galt, men ingen prøver viser at det er noe alvorlig. Har byttet mascara, hudkrem, kastet gamle dråper og tenkt over alt som er endret eller kan påvirke.

Kvinne 30
Svar

Kjære kvinne,  30 år . Du beskriver kroniske plager som har forverret seg over år.  Det er påvist allergi hos deg ifølge dine  opplysninger. Det er et varierende bilde , slik du beskriver symptomene dine.  Du har truffet endel tiltak , men uten å bli helt bra av plagene.  


Situasjonen kan være sammensatt, men en må ikke glemme  muligheten for eksem og middallergi, evt. forekomst av midd i vippekantene, noe som kan være relativt vanlig.  Du legger ved bilder, men det er likevel ikke helt greit å se på overflaten av hornhinnen eller som en undersøkelse i mikroskop som hos øyelege. 


Det at allergimedisiner hjelper deg noe , tyder på at det er en allergisk komponent. I tilegg kan du ha noe tørre øyne og kan da bruke fuktpleie uten resept, og konserveringsmiddel.  Det er viktig å ta det tilstrekkelig ofte.  Om det er røde øyne, kan det tyde på regnbuehinnebetennelse, spesielt om en er lysømfintlig i tillegg. Dette må undersøkes av øyelege. 

Katarr er ofte med puss/ sekresjon.  Da hjelper antibiotika dråper og salve.  På bildet ser det ikke ut som katarr. 


Det som ofte hjelper på overflateproblemer kan være  varme omslag,  øyelokkmassasje,  rens med våtservietter for øynene ( produsentnavnt), og fuktpleie fire til seks ganger daglig . 

Det vill jeg ha forsøkt først over en måneds tid. Om du da ikke blir noe bedre, ville jeg forsøkt å bli henvist til øyelege for nærmere undersøkelser. 

Ut fra det du skriver er det sammensatt problem , og derfor virker ikke en og samme behandling permanent over tid.  Vi ser ofte at det trengs en kombinasjonsbehandling av allergi , tørre øyne og evt infeksjon/ regnbuehinnebetennelse. 

En skal heller ikke se bort fra dine styrker. Kanskje er du langsynt og trenger briller til lesing og PC? kanskje er det for mye nærarbeide uten briller?  Dette vil din optiker kunne utrede for deg og evt gi deg briller som passer dine behov, om du trenger. 


Jeg ønsker deg lykke til med detteAnnonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-