Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kosttilskudd til AMD

Spørsmål

Min mor på 73 år har nylig blitt diagnostisert med dobbeltsidig AMD (tørr). I den forbindelse ble hun anbefalt å ta en kombinasjon av reseptfrie kosttilskudd, som visstnok kunne bidra til å forsinke utviklingen av sykdommen. Hun fikk beskjed om at doseringen kunne finnes på internett. Jeg har lett, og funnet følgende på Blindeforbundets nettsider: "vitamin C 500 mg, vitamin E 400 mg, betakaroten 15 mg, sink 80 mg, kopper 2 mg. Denne behandlingen er viktig for personer med AMD, men bør uansett diskuteres med lege, da enkelte pasientgrupper må utelukke ett eller flere av disse medikamentene." Mitt spørsmål er da; hvilke pasientgrupper kan IKKE ta disse kosttilskuddene? Og evt hvilke kosttilskudd må i så fall utelukkes? Min mor har epilepsi og bronkiektasi, og står på Fenemal, Lipitor (kolesterol og blodtrykk er normalt men hun står på Lipitor pga hjertesykdom i familien), folsyre (pga Fenemal) samt et inhalasjonspreparat som jeg dessverre ikke husker navnet på (men det er i hvert fall ikke steroider). Hun drikker også ca en flaske næringsdrikk (Nutridrink) daglig, da hun sliter med å holde vekten oppe pga lungesykdommen. Er det noe av dette som gjør kosttilskuddene kontraindisert? Hun røyker ikke. Leser dessuten følgende i Felleskatalogen: "Store doser E-vitamin kan trolig øke blødningstiden og kan øke effekten av perorale antikoagulantia som warfarin. Kontroll av koagulasjonen kan være påkrevd. E-vitamin (spesielt i kombinasjon med store doser vitamin C) har vist seg å kunne senke konsentrasjonen av ciklosporin A i blodet. Hyppigere kontroll av ciklosporin A-konsentrasjonen kan være påkrevd." Er dette noe hun må tenke på? Og til slutt; det er ikke veldig lett å finne riktig kombinasjon av disse kosttilskuddene i riktig mengde. Har du et (eller flere) du kan anbefale, hvor hun kan få riktig dose? Takk for svar!

Kvinne 73
Svar

Hei, datter til mor på 73.

Du beskriver at  din mor har fått diagnosen tørr AMD. 

 Du anfører endel  bivirkninger, kontraindikasjoner, konsentrasjoner og farmakologiske  interaksjoner.  Jeg er dessverre ikke farmakolog eller indremedisiner og dine spørsmål er omfattende i forhold til  en øyeleges vurdering, uten at man må lete mye i litteraturen for å kunne svare på dem. Generelt kan man si  at et godt variert vanlig norsk kosthold med  fet fisk, omega 3, tran, gulrøtter, brokkoli  og nok jern i vanlige porsjoner vil være bra. Skulle man toppe dette, vil lutein og zeaxanthin være de stoffene som en  kan  gi i tilegg.  Disse kan gis til mange, men om det er spesielle indremedisinske diagnoser, bør en konferere med indremedisiner om  mineralene er trygge for den pasienten.  Det finnes  et par kosttilskudd som kan kjøpes som Icaps eller Macushied. Disse inneholder de nevnte mineralene og  er i doser som  passer de fleste. Kontraindikasjoner mot disse kan være: 

 høyt nivå av oksalsyre i urinen, for mye jern i blodet, sigdcelleanemi, anemi grunnet from pyruvatkinase and G6PD forstyrrelser, redusert blodlevring grunnet lavt vitamin K, blødersykdom. 

I tillegg må man tenke på allergi mot Ascorbinsyre (Vitamin C), Sinkoksyd, Sink, Kobber, Vitamin E, Lutein og Zeaxanthin.  Jeg håper at jeg med dette kan ha hjulpet dere noe på vei. Disse angivelsene er kun veiledende, idet jeg ikke kan vise til noen  siterbare studier i så måte.Når det er skrevet, så er det ingen klare holdepunkter eller bevist at kosttilskuddene hjelper i sotre randomiserte studier, men  vi liker å gi noe som kanskje kan  fosinke eller hjelpe på utviklingen. Jeg ønsker dere lykke til med dette. 


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-