Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kløe og svie, hevelse og renning fra øynene.

Spørsmål

Har de siste 7-8 måndene vært svært plaget med kløe på øynene. Det klør, er noe rennende, rødt, og tørr hud rundt øyet, og poser under øynene. Har vært hos allergispesialist og øyelege, men ingen vet hva problemet kan være. Har prøvd zyrtec, loratadin og telfast tabletter. Har også prøvd livostin, zaditen, opatanol og lomudal øyedråper, men ingenting hjelper. Det eneste som har hjulpet er softacort øyedråper, men det har jeg skjønt at man ikke burde bruke i mere enn et par uker, så det er vel ikke et alternativ. Øyelegen jeg har vært hos er ikke særlig til hjelp, og skriver bare resept på nye antihistamin dråper jeg har prøvd før, selv om jeg sier det har ingen effekt. Har også vært hos en annen øyelege som mente det var allergi mot kontaktlinser, men har ikke brukt kontaktlinser på 4 måneder og det er overhodet ingen bedring. Er det virkelig ingenting man kan gjøre for å lindre symptomene/kløen, eller er dette noe jeg må leve med? Hva kan dette skyldes? Er helt forferdelig, og går ut over både søvn, konsentrasjon, sosialt liv og selvbilde.

Mann 21
Svar

Hei, mann 21 år. 

Du beskriver en situasjon med kløe, renning  og tørr hud og irritasjon rundt øynene, uten at noen har kunnet si deg hva det kommer av.  Det eneste som har hjulpet deg, sier du er softacort. 

 Det er klart det er vanskelig å vare på dette, uten å ha underskt deg selv. Likevel er det et par tanker jeg har - feks om du har en reumatisk sykdom ?  Er det symptomer fra bindevev eller ledd, helvelser eller smerter som går igjen og igjen? dette kan fastlegen hjepe det med å utrede.  Ofte har slike tilstander en relasjon til øynene også .  Videre tenker jeg på hårsekkmidd, små dyr som kan bo i hårsekkroten til øyevippene og brynene. Dette er ikke så uvanlig, nærmere bestemt svært vanlig. det er ikke farlig , men plagsomt. Dersom du har plager i sengen om natten, vil dette styrke mistanken om midd. 

Dersom dette finnes, er det mulig å behandle det med spesifikke servietter og tiltak med varme, massasje og rens. 

Softacort er cortison og er ikke bra å bruke lenge. Det  lindrer et symptom , men det gjør ingenting med grunnlidelsen. Derimot kan det gi lettere grobunn for virusangrep på hornhinnen ved lengre tids bruk og videre føre til stigning av øynenes trykk og grønn stær. Derfor skal ikke dette brukes annet enn kort tid av gangen.  dersom du har allergi , vil allergidråper virke. det høres det ikke ut som det gjør.  Dette styrker mistanken om en lavgradig infeksjon eller midd. Du bør undersøkes og prøver tårevæsken bør tas.  Jeg håper dette var til noe hjelp og ønsker deg lykke til med dette. 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-