Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Katarr og tørr - har også rosacea

Spørsmål

Hei, kvinne 53 år. Bruker ikke linser, kun lesebriller (fra Nille) av og til. Gått fra kontorjobb til å jobbe i barnehage. I mai i fjor fikk jeg bihulebetennelse og muligens øyekatarr. Det var ikke noe verk, men kjentes ut som sandkorn i øya. Behandlet det med saltvannsdråper. Tre uker senere uten fremgang, dro jeg til legen. De kunne ikke se noen betennelse, men fikk Klorafenikol øyedråper som jeg brukte i 6 dager. Det ene øyet ble bra, det andre tok noen dager ekstra. Jeg har aldri hatt problemer med øynene mine, men etter denne episoden begynte øynene mine og renne litt, spesielt når jeg legger meg om kvelden. Jeg har ingen smerter, men det kommer noen tårer og øynene føles klissete. Kan ikke se noe verk, men muligens litt mer hvitt i øyekroken på morgenen. (I denne perioden hadde jeg også byttet ut alle vinduer og dører i leiligheten, og lurte på om det kunne ha med trekk å gjøre eller tettere inneluft, men jeg tror ikke det). Jeg har også fått en liten synsforstyrrelse på høyre side av høyre øye. Det er som det farer nedover en liten hvit dråpe, dette er spesielt når jeg ser på tv. Ble permittert 12. mars fra jobben(Corona)og har holdt meg hjemme pga forkjølelsen. Jeg bor alene. 13. mars fikk jeg vondt i halsen, forkjølelse og høyre øyelokk hovnet opp. Da jeg klødde meg på øyelokket rant det mye verk nedover. Startet med saltvannsdråper, og etter noen dager ble det bedre igjen. 29. mars våknet jeg med at høyre øye svidde litt, og jeg kunne se litt verk nederst i øyet. Har nå startet med øyedråper igjen. Jeg lurer nå på hva jeg skal gjøre videre. Jeg har sjelden hatt øyekatarr tidlligere, og det er rart at det kommer tilbake når jeg ikke er sammen med andre mennesker. Jeg har fortsatt rennende/klissete øyne når jeg er frisk fra øyekatarren og fortsatt den lille synsforstyrrelsen. Har du noen tips til meg?

Kvinne 53
Svar

Hei, kvinne 53. 

Du adresserer øyeplager etter du startet i barnehage, katarrlignende, og du har behandlet dette selv med saltvannsdråper.  Deretter anitbiotika som hjalp delvis. Ikke  tilfredsstillende for deg.  I tillegg anfører du rosacea. 

Vi kjenner til at overgangsalderen byr på redusert og annerledes tåreproduksjon og rosacea likeså . Det er i tillegg klart at saltvann bidrar i stor grad til å tørre ut hornhinnene og gi tørrhetsplager. 

Jeg vil derfor råde deg til rens av øynene med dertil egnet renseprodukt, evt. Babyshampoo og eller varm vanndamp, deretter massere øyelokkene litt for å få i gang  produksjonen av talt og evt gi fuktpleie i form at øyedreåper som fukter og smører og fåes uten resept. NB : disse bør ikke inneholde saltvann. I noen tilfeller vil det være nødvendig med korte antbiotikakurer for dette,  noe som øyelegen kan vurdere fra gang til gang. Til kvelden kan du bruke en reseptfri øyevaselin som fås på apotek.  Det er en helt liten mengde som skal til . 

Jeg ønsker deg lykke til med dette. 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-