Hvit ring rundt iris

Spørsmål

Hadde sti på nedre høyre øyelokk . Tror jeg gned på meg bakterier da jeg fjernet sprut av bunnstoff ved båtpuss ( fikk ikke innpå øye) stien ble behandlet med Klorafemnikol dråper og salve Og gikk tilbake etter 8 dager. Under behandlingen ble andre øyet angrepet men dette gikk raskt tilbake. Hviten ble rødere under behandling og det klødde i øyenkroken . Litt rød også på venstre øye men mindre påfallende Legen anbefalte å la øyet få fred, siden det virket som dråpene irriterte Ingen bedring en uke senere. Ser bra ut når jeg har prøvd dråper som trekker sammen blodårer men er skeptisk og forsiktig . Tenkte allergi ( ikke hatt før) og har kjøpt Livostin, men ingen umiddelbar forskjell. Tør ikke sette inn kontaktlinser. Har ikke vondt i øyet , tørr eller sår, men litt kløe i øyenkroken . Verst om morgenen . Lurer også på den hvite randen rundt iris. Har kolesterol på 5. 2 men vært nesten opp i 7 for to år siden. Er det nok til avleiringer ?Legen sier jeg kan ha hatt det lenge og problematiserer det ikke, men jeg lurer litt. Går sånt tilbake? Eller er det andre årsaker ? Ble operert for grå stør for et år siden . Vellykket på alle måter. Ble litt nærsynt som gjør at jeg bruker en svstandslinse på høyre øye. Kan du komme med råd , flrst og fremst for rødt øye. Vente Og se?

Kvinne 62
Svar

Kjære kvinne, 62 år. 

Du anfører mange plager med øynene, og i varierende grad.  Det må sorteres litt i symptomer og tid. 

Det virker som om stien- som er bakteriell er ferdig behandlet med kloramfenikol. 

Du står da igjen med hvit rand rundt iris, irritasjon som du tror kan være fra dråper  og med spørsmålet om allergi. 

Det er mulig at du har selvmedisinert deg noe, men uten helt å vite hva som er rett. 

Som hovedregel -  er det slik at allergi klør, og da i begge øyne.  Allergidråper virker fint på dette , f.eks. Livostin.  Livostin på flaske inneholder konserveringsmidler som i seg selv kan irritere. Derfor er det bedre med et konserveringsfritt alternativ.  Dette kan legen din skrive ut, vel å merke om det klør og er allergisk.  Ellers virker det ikke. 

Eldre kan ha tørre øyne, kontaktlinsebrukere i større grad. For dette kan en med fordel bruke fuktpleie som det finnes rikelig av på markedet. Også her anbefales et konserveringsfritt alternativ. 

Er en lysømfintlig og har til dels smerter i øynene, kan det dreie seg om en hornhinnebetennelse eller regnbuehinnebetennelse.  Dette bør en undersøke, og det før behandling. Fastlege har ofte ikke utstyr til dette, slik at det ikke så rent sjeldent trengs et besøk hos en spesialist. Det er viktig å få tatt prøver på bakterier og virus om plagene ikke går over, men bare øker.  En bør ikke se det an for lenge, etter min erfaring, gjerne få en avklaring i løpet av en uke eller to i forhold til symptomene. Den hvite ringen rundt iris er det vi kaller en arcus senilis, men kan også være en pannus - det siste som et resultat av langvarig kontaktlinsebruk. Jeg vil nok anbefale en utredning ved øyelege som et resultat av henvisning fra fastlegen etter en vurdering igjen.  Jeg vil også anbefale at du slutter med de åresammentrekkende dråpene, fordi disse inneholder konserveringsmidler  og fordi de kan maskere andre symptomer og gi en "falsk Trygget",  mens en mulig infeksjon fortsetter å utvikle seg. 

Med fare for å ha forvirret deg mer, ønsker jeg lykke til og god bedring.