Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hva betyr falsk negative svar på test av synsfelt hos meg?

Spørsmål

Hei. I forbindelse med nedsatt syn på et øye (synsnervebetennelse ?) ble det tatt autoperimentri. Som resultat står det at det var høyt falskt negative (38 % ) på denne testen. Hva vil dette si ? Syk ? eller frisk ?

Kvinne 27
Svar

Hei, Kvinne 27 år. 


Du beskriver at du har hatt en betennelse av synsnerven på et øye.  Det er blitt utført autoperimetri som er en automatisert undersøkelse av de punktene som du oppdager korrekt i synsfeltet til hvert øye for seg eller begge sammen .  Du fikk et svar som indikerer et relativt høyt antall fask negative svar på testen . Jeg går ut fra at det var det syke øyet som ble testet og at det andre øyet muligens er bedre, men dette vites ikke helt sikkert ut fra det du skriver. 


Falsk negative er ikke så lett forklart i  denne forbindelse, men jeg vil forsøke.


I en test der pasienten  har svart korrekt eller mer korrekt enn tidligere, vil det komme gjentatte impulser som tester om igjen  det samme punktet som tidligere er blitt testet.  Hvis da pasienten svarer dårligere enn den/de første gangene, vil det punktet muligens ikke ha blitt sett. Dette vil  man da kalle en falsk negativ test - riktigere et punkt som ble besvart falsk negativt i forhold til en tidligere fremvisning av det samme lyspunktet. 


Et høyt antall med slike falske negative  vil kunne tyde på  uoppmerksomhet, redusert følsomhet eller variasjon.  Resultatet vil ikke være til å stole på i samme grad som hvis det ikke hadde vært mange av disse falske negative. 


Likevel sier det noe, fordi vi kjenner til at det i  øyne der det foreligger skader av synsnervene vil kunne være et relativt høyt antall slike falske negative.  Uansett kan det være på sin plass å gjenta testen og øke oppmerksomheten noe under den neste utførelsen av denne. 


Resultatet kan tyde på , som du selv forteller, at det foreligger en skade av synsnerven som likvel muligens ikke helt eksakt kan kvantifireres med denne undersøkelsen alene, men der  ulike delfunksjoner av synsfunksjoner som skarpsyn, mørkesyn, fargesyn, kontrastsyn og sidesyn sammen danner en opplevd helhet som til syvende og sist er  det som utgjør din synsevne på dette øyet. 


Jeg håper dette kan være med på å forklare funnene noe mer. 


Beste hilsen


Rim N. AlmeAnnonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-