Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hinne over øyet - hvorfor?

Spørsmål

Eg går til kontroll hos augelege 2 gonger i året. I juni var trykket 14 og 15. Er operert for grå stær og ettergråstær. Har grøn stær? Drypper augene 6 gonger per dag: Timosan og Viscotears. PROBLEM: Det legg seg ei hinne over venstre auga. Kjem og går tilfeldig. Svekkar synet og kan liggja opptil ein halv dag. Føler samantrekking til venstre i auga. Knekar auga (litt som sand), men det går ikkje bort. Har vart i 4-5 år. Augelegen forstår ikkje kva det er, overser det, og det har aldri oppstått under besøk hos legen. Eg har bedt om å bli "sendt oppover i systemet", men då seier legen at eg må gjerne søkja meg over til ein annan lege ....... Eg er hindra litt i handarbeid, og er redd det skal leggja seg over begge augo så det kan bli vanskeleg med bilkøyring. I alle fall er det sjenerande - og gjer meg uroleg ved ikkje å vita årsaka.

Kvinne 82
Svar

Kjære kvinne 82 år. 

Du beskriver at  du er operert for  grå stær og etterstær og at du tar forebyggende trykkdråper med Timosan og ellers  drypper med Viscotears  for smøreing. dette høres bra ut og trykket er der det bør være , ut fra en jevn forståelse.  Du skriver ikke noe om hvor  mye trykket har vært på det meste.  Du skriver heller ikke om du har fått påvist grønn stær. Grønn stær er en trykksykdom ved synsnervens om kan gi utfall i synet, svekket syn og synsfelt og skade av synsnerven som årsak til dette. Årsaken til grønn stær er som regel et for høyt trykk for øyet  som synsnerven ikke tolererer. 

For meg som skal svare deg er det nå vanskelig å vite hva jeg skal svare, siden  disse opplysningene mangler . Jeg går likevel ut fra at du vill ha skrevet om  et svært høyt trykk og påvist grønn stær med sysnfelt utfall , dersom dette hadde vært tilfelle.  For dette vill kunne forklare noe av det du opplever med følelsen av en hinne i synsfeltet. 

Hvis hinnen er forbigående, så er det vel heller å lese som et overflateproblem, dvs. fuktmangel som er vanlig i eldre år.  Da er viscotears bra, men du kunne kanskje også bruke noe som smører litt mer og som har noe olje i seg.  Det finnes en oljedråpe på markedet som heter Cationorm, som kan være bra og fås uten resept.  Verdt å prøve. Ellers anbefales å spise fet fisk og omega tre, slik at fettnivået i kroppen optimaliseres. Dette er bra for kolesterolet ditt også.  Jeg har dessverre ikke flere data om det tilgjengelig, slik at jeg muligens kunne ha sagt mer ut fra disse.  Jeg ønsker deg lykke til med dette, og tror nok at faren er svært liten for at du må slutte med håndarbeide. 

God sommer til deg. 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-