Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Har jeg en øyesykdom?

Spørsmål

Hei. Jeg er en mann på 34 år, som har hatt ubehag i øyet siden 2017. Første gang sa øyelege i 2017 at jeg hadde infeksjon (fordi jeg hadde litt gul søvn hver morgen, etter å ha kikket med lupe/kikkert inn i øynene.) Han ba meg bruke blepha våtservietter til øyelokkene som infeksjon kom fra. Det er hver høst plagene inntreffer. Da gikk symptomene over og jeg var uten plager i øynene. Merk at det ikke har gjort vondt - det eneste problemet er at hver morgen er jeg tørr i øynene. Og fordi jeg er tørr må jeg alltid skylle øynene i springen. Jeg svir av dropit øyedråper, så jeg får det behagelig etter morgenskyll i springen på øynene. Men: høsten 2019 var jeg igjen hos en annen øyelege. Han sa at øyelokkene var helt fine, og at det ikke var noe infeksjon. Bare ubehag, og han sa at det holder å skylle i springen om morgenen. DA ER POENGET MITT: jeg har problemer med døgnrytme og har problemer med å våkne før jobb. Da har jeg kommet inn i rytme og står opp hver morgen klokken fem om morgenen. DA får jeg vondt i øynene. Det hjelper ikke å skylle under springen, men når dagslyset kommer i 10-tiden, går smerte gradvis over. Jeg tror det er at øynene ikke tåler alle lampene inne når det er mørkt om morgenen. Og at øynene ikke er vant med lyset i huset. Men når jeg skal lese, får høyre øye sløret syn, og jeg må anstrenge for å lese. (bruker briller). Dette øyeproblemet har også oppstått før, når jeg har stått opp alt for tidlig enn det jeg pleier. Da vil jeg avslutte med: Har jeg en øyesykdom, til tross for at øyelege har benektet det? Eller er det vanlig å bli sår i øynene ved døgnrytmeforstyrrelser?

Mann 34
Svar

Hei , mann 34 år . 


Du beskriver historikk: 

2017 infeksjon øyne - behandlet med blephaclean (?) servietter - bedring.

Deretter hver morgen tørr i øynene - skyller øynene i springen når du våkner. 

2019 annen øyelege -  ikke infeksjon . 

Forstyrret døgnrytme: står opp kl 05 - vondt i øynene da.  Ingen hjelp i øyeskyll  - bedring kl 10.


Ut fra dette er det vanskelig å si hva dette er uten å ha sett eller undersøkt deg. 

Generelt kan man si at øyemiljøet, tårefilmen og hornhinnen ikke har godt av å skylle  øynene i springen.  Jeg mener at øyeeplene ikke skal skylles i ferskvann eller saltvann. Det tørker ut øynene. Å ha  ferskvann på øyelokkene og å vaske seg er noe annet - det er greit. 

Serviettene er hensiktsmessige, fordi de løser opp fett og smuss på øyelokk . 

Etter dette ville jeg brukt litt fuktpleie som de tallrike fine øyedråpene som finnes  -  Cationorm, Thealoz Duo, Systane og andre.  Likevel ikke Drop its ( saltvann), saltvannsdråper og saltvannsampuler.  Felles for de siste er at det ikke smører, men tørker ut. 

Etter at du har brukt dette en periode vil du forhåpentligvis oppleve bedring. 

Det at øynene kjennes bedre etter kl 10  skyldes etter min mening at det har gått litt tid etter "springskyllingen" og at øyemiljøet har fått litt tid på å restituere seg. 

Det er viktig å understreke søvnens varighet og dens betydning for restituering av øyemiljøet. Blir det for lite søvn, så vil øynene også kjennes tørre og slitsomme over tid. Fet fisk og omega tre fettsyrer er vesentlig for  god øyehelse.  

Når øynene er så slitne som du beskriver , vil nok også brille og syn kjennes anstrengende og delvis  dårlig .  Jeg tror nok det vil bedre seg, når du legger om rutinene dine ut fra de råd  som jeg har skrevet. 

Skulle ingenting bedre seg, vill jeg besøkt øyelege igjen . 


 Øsnker deg god bedring med dette.