Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Flere flekker i synsfeltet til ung mann

Spørsmål

Hei, har de siste månedene lagt merke til at jeg har en del flekker (fluer?) i synsfeltet. Har alltid hatt noen få, men den siste måneden har jeg lagt merke til at det har blitt flere, og de har blitt mere synlig. De er mest synlig utendørs i dagslys. De er omtrent på samme plass i synsfeltet hele tiden, og beveger seg ettersom jeg beveger øynene. For å beskrive flekkene: Midt i synsfeltet er det en liten synlig «strek» omringet av mange mindre flekker som jeg ser omtrent hele tiden i dagslys. I sidesynet/over/under er det også mange flekker, men de er litt mindre synlig. Alle disse har en «gjennomsiktig» farge. I sidesynet er det også 3-4 litt mørkere flekker med en gråaktig farge som jeg merker veldig godt, men de er også ganske liten. Disse har kommet nylig.

Til sammen er det altså 12-15 ganske synlige flekker, og kanskje 20 litt mindre synlige flekker. De utgjør ikke noe problem for synet sin del, men de er svært plagsom. Spørsmålet er altså, er disse flekkene noe å bekymre seg for? Kan det behandles, eller kan de gå vekk av seg selv?

Mann 21
Svar

Du skriver i ditt spørsmål at du har hatt plager over lengre tid med skygger / fluer i synsfeltet . Du beskriver også at disse har økt på , men beveger seg med øyebevegelsene. Dette tyder på at det er uklarheter i glasslegemet som er mest sannsynlig. Det at det øker er ikke så vanlig i din alder, og du beskriver også noen flere større gråaktige som har kommet til i det senere.

Du har fått flere kurer med Softacort dråper og luer på om det er på grunn av dette at du opplever flekenne. Dette virker mindre sannsynlig, men vanskelig å si uten å ha undersøkt deg. Dersom man gir mye kortison , bør trykket følges opp, men også øynene i seg selv. Det virker det som er blitt gjort.

Slike flekker kan også ha andre årsaker enn bare uklarheter i glasslegemet og i sjeldne tilfeller kan de være sammenhengende med en betennelse i øyet eler kroppen. Dersom problemet er kronisk eller økende, ville eventuelt din øyelege kunne henvise deg til øyepoliklinikken i ditt fylke, for å utrede om det kan være annen årsak til dette. Når det gjelder fosfater i netthinnen grunnet softacort mener jeg at det er hornhinnen som nevnt som beliggenhet for krystallene som kan være som avleiringer. Dette ville optikeren ha kunnet se ved undersøkelse, men det er ikke blitt sett eller sagt i din redegjørelse. Jeg holder det altså for usannsynlig.

Vi står derfor igjen med at om flyterne i glasslegemet er konstante og ikke gir andre plager, kan du slå deg til ro med dem. Hvis de derimot er økende, tettere i antall og farge, bør det evt. utredes nærmere ved henvisning til øyeavdeling. Dette vil din øyelege kunne hjelpe deg med.

Jeg ønsker deg lykke til med dette.