Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Flekker i synsfeltene, begge øyne samtidig

Spørsmål

Hei. Jeg har de siste månedene opplevd "flekker" i synsfeltet. De oppstår på begge øyne (en flekk/område på hvert øye) når jeg ser til siden. De er grå med en litt lysere ring rundt, slik som man ser når man klør seg/presser på øyet, bare mer transparent. Det oppstår ikke midt i synsfeltet, men litt til siden. Ser jeg mot høyre oppstår det i sidesynet til venstre og motsatt. Merker det spesielt hvis jeg rister på hodet mens jeg ser på noen litt til siden for meg. Oppstår på begge øyne samtidig, og til begge sider. Er dette normalt eller er det noe som bør sjekkes videre? Jeg er nærsynt og bruker kontaktlinser til vanlig, men det oppstår også uten at jeg har kontaktlinsene på.

Kvinne 28
Svar

Hei Kvinne 28 år.

Du beskriver flekker i synsfeltene i begge øyne som oppstår samtidig. Dette sier du har vart i noen måneder. Flekkene ligger litt ut til siden.

Dette er uvanlig, idet det gjerne er fenomener fra ett øye av gangen, som regel . Det at det er fra begge øyne samtidig, stusser jeg over. Jeg lurer også på om det er økende, eller om det er konstant. Jeg ville tatt det opp med fastlegen, fordi det kan høres mer ut som noe som egentlig ikke er i øynene selv, men heller generelt/ nevrologisk. Når fenomener oppstår i synsfeltene på begge øyne samtidig kan man tenke seg at det er noe der hvor øynenes impulser flyter sammen, altså høyere opp , ved persepsjon ( opplevelse av det sette) eller synsbaner.

Dersom dette er en plage ved blitt til siden , kan det utredes videre, dersom du synes at det er hemmende i funksjon i hverdagen. Da vil man eventuelt diskutere dette med fastlege eller nevrolog og en MR undersøkelse av hodet kunne vurderes. Slik som du beskriver det, vil jeg tenke at det er sporadisk og ikke så sjenerende, men dette er det jo du som kjenner på best. Jeg har ellers ingen mer spesifikke tanker om dette, men kanskje en optiker kan se på det og undersøke funksjoner, idet det er lang ventetid på øyeleger. Dette stilles fritt opp til deg, men jeg vil understreke at det ikke virker som noe farlig eller noen grad av hast ut fra det du skriver.