Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fikk jeg blodpropp av steroiddråper til øynene?

Spørsmål

Hei, Slutten av Desember 2019 begynte jeg å kjenne ubehag i h.øye. Ubehaget var i selve øyeballen. Jeg var hos lege, og fikk utskrevet kloramfenikol mot betennelse. Ubehaget gikk ikke over og var igjen hos lege- da hadde også ubehaget kommet litt i v.øye. Fikk henvisning til øyelege. Fikk konstatert tette talgkjertler samt lite tårevæske. Startet behandling med softacort morgen og kveld på begge øyner, samt egenbehandling med øyemaske,massasje og tårevæske. To dager etter oppstart av softacort ble alt bedre, ubehag borte. Avsluttet med softacort etter 1 mnd. Ubehag startet litt igjen etter avsluttning av softacort, men ikke mer enn at jeg kunne håndtere det. 1 uke etter avsluttning softacort går det en rullegardin ned på v.øye og synet blir delvis borte. Jeg oppsøker øyelege- legges inn på sykehus. Konstateres tett blodåre bak v. øye. Det sies at det har vært blodpropp. Jeg er nå satt på Diprasorin morg og kveld samt Atorvastatin som forebyggende behandling. Blodårer i hals, EKG og MR av hodet er normale. Venter på å komme til undersøkelse av hjertet. Mitt spørsmål- og min bekymring. Med tanke på tidslinjen her med vondt i øynene, og oppstart av kortisonbehandling- kan det ha noen sammenheng med tett blodåre? Er det ikke litt for påfallende til å være tilfeldig? Kortisonbehandlingen- kan den ha medført tett blodåre? Jeg har «hørt» at blodårer kan bli porøse av kortison.. Jeg vil unødig gå på medisiner livet ut om dette ikke er nødvendig.. Jeg klarer liksom ikke helt å slå meg til ro med dette med tanke på tidslinjen og ubehaget. Det som er virkelig rart, etter oppstart av medikamentene så har ubehaget i begge øyner forsvunnet... Før oppstart av medikamenter/ etter synstapet så var ubehaget der... Jeg har som følge at dette mistet en del av skarpsynet.. Er det noe som kan repareres? Har forstått det slik at det er minimal sjangse for at synet kommer tilbake. Ellers frisk og rask. Ingen sykdommer. Hilsen Jane

Kvinne 41
Svar

Kjære kvinne 41. 

Først av alt vil jeg beklage det du opplevde. 41 år er relativt ungt for å få blodpropp i øyet, men det kan skje.  Kombinasjonen av  sigaretter, snus og evt hormonbehandling ( p-piller , p stav etc) kan gi en noe økt forekomst av dette enn i normalbefolkningen.  De øyedråper som du har fått, softacort er så milde og har så liten "penetrans" altså gjennomgang til kroppen selv, og varigheten av bruken var så kort, at du ikke trenger å regne med/ bekymre deg for  at dette var en medvirkende årsak. Faktorene ligger nok heller i kroppen selv, evt arv (andre i familien med hjerte og kar sykdommer) og  det jeg nevnte over, dersom noe av dette er tilfelle. Du bør ta forebyggende medisiner for å forebygge eventuelle andre blodpropper i andre organer som annet øye eller hjerne. Vektreduskjon og røyekslutt mm kan din egen lege råde deg til og følge deg opp. Det er også tilgjengelige blodprøver man kan ta som viser genetisk disposisjon for å få blodpropper. I så tilfeller kan m an intensivere den forebyggende behandlingen noe, og dette vil legen din vite mye om og råde deg best. 

et sirkulasjonstap  med tap av sentralsynet til følge er en tilstand som  er irreversibel i seg selv, men i dette tilfellet er det en blopropp og det må vites hvor den ligger. Kanskje er det en delvis  propp i en av de fire avløpende grenene i netthinnen. I så fall  kan noe regenerere, men hvis det var sentralvenen i netthinne, så er det vanskelig å regne med mye. Vi har gjennom tidene likevel opplevd postitive overraskelser over tid i oppfølgingen av slike pasienter, så her ville jeg tatt tiden til hjelp i tillegg til en dyktig øyelege. Jeg ønsker deg lykke til med forebyggingen og en riktig  god påske. 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-