Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Er det noe motmiddel mot AMD?

Spørsmål

Har diagnose AMD. Er det noe motmiddel.legen min mener nei, men han er ikke spesiallege

Mann 81
Svar

Hei kjære mann 81 år. 

Du har fått diagnosen AMD, og lurer på om det finnes noe mot middel mot dette. 


Til å begynne med må man være klar over at diagnosen AMD betyr aldersrelatert makula degenerasjon. 


Dette betyr at tilstanden er sammensatt av mange ulike forhold og har mange ulike årsaker. Disse forhold og årsaker kan påvirke hvordan selve degenerasjonen ser ut. En øyelege vil kunne komme nærmere denne spesifikke diagnosen i en utredning og ved hjelp av moderne ultralydvurdering av selve lagdelingen i netthinnens ti lag, samt over og under netthinnen.  Det er her "ondet" sitter.   Hvordan dette ser ut i ultralyd, vil til en stor grad kunne si noe om hvilke behandlingsmuligheter som foreligger, hvordan prognosen kan være, eller om det i det hele tatt går an å behandle den. 


Den tørre typen som er uten væskeansamling er det gjerne ikke så mye å gjøre ved, mens den våte typen som dessverre også er den mest aggressive typen kan angripes på spesialavdeling/øye avdeling.

Udu må sies at dersom synet på det aktuelle øyet har vært svært dårlig over lang tid, altså at skarpsynet er under 10 % med briller på vil ikke støtte en forbedring. Du er som sine derimot er ferskt redusert med bølge to linjer i synsfeltet og en rask endring til de negative, vil sannsynligheten tale for at behandling kan være effektiv.
Utfra dette

Utfra dette vil jeg gjerne anbefale at din fastlege henviser deg til øyelege relativt snarlig, slik at øyelegen raskt kan vurdere når du bør få time. En vurdering av tilstanden vil slik sett uansett ikke skade, idet det høres ut som om du ikke har blitt vurdert. 


Du kan be om en henvisning på helserespons med ditt legekontor og logge deg inn med bankbrikke-evt be om henvisning ved å ringe til legekontoret.  Hvis legen din er enig, vel å merke.  



Jeg ønsker deg lykke til med dette, og god påske. Beste hilsen 

øyelege Rim N Alme