Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Det klør, svir og renner. Kan det være allergisk?

Spørsmål

Hei! Jeg er en kvinne på 52 år. Ingen kjente allergier eller andre kroniske sykdommer. Generelt litt frossen og har tørr hud. I romjulen var jeg i Belfast. Der var det en sur, kald vind og jeg ble lett forkjølet. Samtidig hovnet øyelokkene mine opp og ble tørre og såre. Øynene svir og renner. Jeg bruker ikke spesielt mye sminke, men mascara. Nå, i helgen, var vi på fjellet. Det var sol i ryggen og lite vind. Her skjedde det samme med øynene, men jeg er ikke forkjølet. Tror ikke jeg brukte mascara da. Eneste fellestrekket er at jeg drakk øl?! Drikker ikke øl så ofte lenger. Samt drakk Valpolicella rødvin.. mulig jeg drakk det også i romjula. Hva gjør jeg. Det klør, svir og renner. Her har vi hund, men ikke der.

Kvinne 52
Svar

Hei, Kvinne, 52 år. 

Du beskriver episoder i kulde og vind, der øynene renner.  Det er i seg et velkjent fenomen, der overflaten på hornhinnen blir litt m er utsatt for påkjenning utenfra, og derfor svarer øyet med å renne litt mer enn vanlig. Det kan hjelpes på med litt fett, som for eksempel en lipidholdig øyedråpe som fås uten resept på apoteket. Jeg vil alltid anbefale et konserveringsfritt alternativ, idet en kan reagere på konserveringsmidlene også . De bildene du sender med spørsmålet viser noe rødhet og hevelse i øyelokkene i tillegg, som kan tyde på en allergisk reaksjon på noe. jeg kan ikke si deg på hva, men om det klør, er det muligens allergisk i tillegg. Noen reagerer sterkt på kloramfenikol, og dette er en vanlig  og hyppig form for reaksjon på det.  Det fremgår ikke at du har brukt det, men en kan også reagere på andre ting, hudkremer, rens eller annet. 

I dette tilfellet vill jeg forsøkt med briller i vær og vind og noe lipidholdig dråpe som nevnt. Om det ikke bedres, kan du ta problemet videre opp med legen din som evt vil henvise deg videre etter vurdering.