Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Cyste i sinus maxillaris

Spørsmål

Hei! Jeg har i mange år gått rundt og tidvis hatt litt vondt i høyre øye, og ettersom jeg er plaget med bihulene i vintersesongen, har jeg følt på et det er en sammenheng mellom disse tingene, men har stusset over at det alltid er på høyre side. Var til CT-undersøkelse i fjor høst, og da ble det påvist en cyste på 4 mm i hø sinus maxillaris, og da følte jeg at ting falt litt på plass. Legen min sendte meg videre til ønh-spesialist, men hun mente det ikke var så mye å gjøre, unntatt å gå til tannlegen og sjekke tannrøtter, og bruke Livostin. (Tåler dårlig kortisonholdige preparater). Så mitt spørsmål, som går til deg etter som jeg ikke fant noen ønh-spesialist hos dere, er følgende: er det mulig å få fjernet en slik cyste, og hvordan gjør man det? Kan det gjøres på en skånsom måte, type suge ut? Hvor får man gjort det? Jeg får også av samme grunn, ofte betennelser i dette øyet, og er i det hele tatt ganske lei.

Kvinne 72
Svar

Hei, Kvinne 72 år.  takk for tilliten med et ØNH spørsmål . 

Du beskriver plager med bihuler i vintersesongen, og da særlig på høyre side. Som et tilfeldig funn ble det iflg deg funnet en 4 mm stør cyste i maxillarsinus ( bihulen). Du er blitt vurdert med tanke på fjerning ved en ØNH lege som mente at det ikke skulle gjøres noe med denne, og du lurer nå på om jeg kjenner til en metode for fjerning av cysten.  Du forteller at du ofte får betennelser i samme øyet og du tror det kommer av cysten. 

Ut fra det du beskriver er det  flere forhold: 

1)  Cysten som er et tilfeldig funn og som en nok ikke skal gjøre noe med, snarere bare følge opp , om det vokser eller gir plager. Dette gjøres ved ØNH lege etter henvisning. Cyster er generelt godartede, så det er ingen fare for kreft. Sinus maxillaris er relativ stor og romslig, slik at en cyste på fire mm nok ikke representerernoe som kan utøve et press eller gi plager med øyet. beliggenheten kan dog ha noe å si, og den har jeg ingen kjennskap til ut fra hva du forteller. 

2) Tilfeldigheten av at  plagene dine fra øyet er på samme side som cysten.   Dersom du har kroniske øyeplager, kan det henge sammen med forhold ved øynene, og derfor kunne du med fordel bli henvist til en øyelege for undersøkelse. 

3) I en alder av 72 år, kan det være andre forhold ved øynene som melder seg,  som tørre øyne, , grå stær, grønn stær eller andre forhold, som det uansett kan være grunnlag for å få undersøkt i tide. 


Jeg håper svaret hjelper deg noe videre.