chalazion

Spørsmål

Hei Rim, har det siste året ved tre anledninger vært plaget av sti på høyre øyelokk. Dette har resultert i flere chalazion, som jeg synes er svært sjenerende. Var hos øyelege i januar for å få dem fjernet. Det er nå 4,5 uker siden inngrepet, og det er fortsatt synlige kuler som jeg kjenner ved palpasjon. Lurer da på om øyelegen kanskje ikke har fått fjernet alt? Eller om dette kan skyldes noe annet feks arrvev? Kan øyelege forsøke å fjerne dem på nytt, eventuelt hvor lang tid bør det gå mellom slike inngrep? Leser noen steder at man kan behandle chalazion med steroid injeksjoner, kan det være aktuelt? Jeg lurer også på hva som kan være årsaken til plagene mine. Høyre øyelokk er merkbart rødere enn venstre øyelokk. På våtkanten ser jeg røde merker som kan samsvare med utløpet til en tett meibomsk kjertel. Synes det har tilkommet «riller» i øyelokket siste ukene. Kan det være en hudlidelse som ligger til grunn? Kan du anbefale noen øyeleger som er gode på behandling av chalazion i Oslo? Fikk informasjon om å benytte varme kompresser og massasje for å bli kvitt chalazion forut for inngrepet. Opplevde egentlig at dette bare gjorde chalaziene større. Kan dette være tilfellet? Bakgrunnsinfo: Bruker linse kun på høyre øyet, har skjev hornhinnen (cyl -1,75, axis 080). Fødte en gutt i september 2018 som jeg ammer og har ammet siste år. Vært plaget av seborreisk eksem i hodebunnen siden puberteten, og noe acne på haken siden midt i 20-årene. Ellers frisk. Dette ble mange spørsmål, på forhånd tusen takk for svar. Legger ved bilder. Mvh kvinne, 33 år

Kvinne 33
Svar

Hei, Kvinne 33. 

 Du beskriver at du er mye plaget av chalazier.  Du har lagt ved bilder.  Disse chalazier du har nå er små og bør ikke  opereres.  Hver gang man skjærer i disse, vlir det arr og dette kan influere på talgtransporterende ganger fra de Meibomske kjertler. En reoperasjon er nok ikke veien å gå for disse små restene og små begynnelsene som jeg oppfatter at du har.  Derimot kan  lokale og eller systemiske antibiotika, varme, massasje og rens med blefaclean servietter være veien å gå. Blefasteambrillen kan også være med på å  rense og drenere de tilstoppede talgkjertlene. Vi går mer og mer bort fra å tidligoperere chalazier, idet vi ser at  hjemmebehandling er bedre for pasienten og da med de gode rutinene som jeg nevnte.  De faktum at du anfører seboreisk eksem og jeg også ser noe grove porer kan evt også tyde på en hudsykdom  som rosacea eller lignende som en hudlege kan hjelpe deg med å vurdere. Alle øyeleger er "like dårlige eller gode på å behandle chalazier", fordi dette ofte  mest ligger hos pasienten selv, så der har jeg ingen spesielle å komme med. Det eneste er at ved tåreveier/ sammensetning, mebomografi etc  og tørre  øyne kan vi si at Øyehelseklinikken ( tidligere Tørre øyne klinikken)  kan ha noe mer videregående utredninger å tilby.  Ofte vil plagene heles mer, når hormonbalansen er gjenopprettet soe som  er litt  endret i en periode, der man ammer.  Jeg øsnker deg lykke til med hjemmebehandlingene og evt videre kontakt med  spesialisthelsetjenesten i dette.   

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-