Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Behandling for tørre øyne

Spørsmål

Hei Jeg har noen spørsmål, og lurer på hva du tenker rundt dette. Jeg begynte med kontaktlinser i januar 2019, og i midten av sommerferien prøvde jeg mnd linser. Etter 2 uker var jeg hos optikeren for å sjekke det ut, og da sa hun at jeg hadde fått tørrhet flekker. Dermed mener hun at jeg måtte bruke engangslinser, slik jeg gjør. I høst har jeg merket mer til tørre øyne, så jeg valgte å oppsøke en privat øyelege for 2 uker siden. Her sier han at jeg har tørre øyne, så fikk oftagel på blå resept. Jeg fikk beskjed om å ta en kur på 10+10 dager, men denne er jeg litt skeptisk til. Av bivirkinger står det blant annet "svært vanlig med økt trykk etter 2 ukers behandling, (Glaukom)". Her var det snakk om å ta Monopex 1mg/ml, 1 dråpe 3 ganger daglig, og så etter 10 uker ta Softacort 3,35 mgml i 10 dager. I tillegg til Oftagel dråpene. Synes du dette virker ok? Jeg ble overrasket over at det skulle være så mye behandling, men det var vel gjennomtenkt å gi meg det. Bruker oftagel i blant, men mest blink øyedråper. Var hos optikeren for 3 dager siden, da jeg ville se om hun fant noen eventuelle skader. Hun fant ingenting, så er litt usikker på hva jeg skal foreta meg. Jeg vil ikke ta den kuren, når det høres ut som skikkelig sterke saker. Har nettop fått godkjent helsesjekk hos en BHT, så er redd for om dette kan bli verre. Jeg informerte dem om at jeg har tørre øyne, men ingen sykdommer ellers. Er tidligere utredet for leddgikt, men de fant ikke noe. Så at Sjøgrens kunne gi tørre øyne. Har også hatt en del leamus, men det gir vel ikke tørre øyne. Sikkert bare stress, håper jeg. Jeg vil tro at optiker hadde fanget det opp, hvis det var noe ille, men merker jo at jeg har tørre øyne. Ville du tatt kuren, eller hva er dine tips? Kan jo høre med fastlegen min, og se om han kan ha noen øyedråper å gi meg, så jeg slipper å gå til privat. Ønsker jo at dette skal bli bra, men virket vel mye. Legger ved en del bilder. Blodprøver mtp RA er fra 2016.

Mann 22
Svar

Hei , mann 22.

Du beskriver at  du kan ha fått tørrhetsflekker på hornhinnene ved kontaktlinsebruk , noe som hverken behøver å være uvanlig eller farlig . Du fikk   vurdering av øyelege og fikk Oftagel og Softacort på resept. Dette er også etter min erfaring en god og av og til nødvendig, men  som regel er helt forbigående behandling med stor bedring  til følge. Det er ikke sannsynlig å få grønn stær av en kort dose med Softacort.  Disse medisinene må man ha stått på i rel. lang tid for å utvikle høyt trykk , så dette er en behandling som du trygt kan ta når den er anbefalt i kort tid. jeg ville sagt en uke , ti dager.  Kontroll hvis ikke bedre.  Leamus  gir ikke tørre øyne ,men tørre øyne kan gi irritasjon og litt leamus, faktisk . antagelig vil det også bli bedre, etter du har tatt kuren .  Blodprøvene dine ser fine ut og den informasjonen du har sendt er kjent.  Bildene av øynene dine viser ikke  noe synlig galt, men de er jo tatt med blits og mobil , så litt reflekser er det jo . I alt vil jeg si at jeg ikke oppfatter at du har noen som helst øyesykdom , men kun plager som relateres til  kontaktlinsebruk . Dette naturligvis uten å ha undersøkt deg, selv. 

 Det skal ikke være noe i veien for en optimal helbredsattest ut fra det du forteller. 


Lykke til med dette. 





Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-