Svimmelhet og høretap

Spørsmål

Hei er virus på balansenerven på høyre side av hode i høyre øret og gir det nedsatt hørefungsjon? Vist ja blir man bra i øret igjen og kan høre normalt når viruset gir seg?
MvH Rolf Stave

Relevante sykdommer/medisiner: Akkutt virusangrep på balansenerven

Mann, 60 år

Svar

Hei!
Jeg forstår av ditt spørsmål at du har en svimmelhetstilstand og at du også har nedsatt hørsel på høyre øre.

Det man på folkemunne kaller "virus på balansenerven" er nok i all hovedsak ikke virus. Tidligere ble dette benevnt "virus" siden man ikke hadde noen god forklaring på akutte svimmelhetsfenomener. Det kan være mange grunner til at man blir svimmel, både medikamenter, endringer i blodtrykk, dårlig blodsirkulasjon til det indre øret og skader i det indre øret, kan bidra til svimmelheten.

Det er viktig å skille ut svimmelhet og hørselstap. De fleste med "virus på balansenerven" har ikke nedsatt hørsel. Mange har en svimmelhet som forverres ved ulike hodestillinger og skyldes at små krystaller eller avleiringer i balanseapparatet har kommet ut av stilling. Dette kan diagnostiseres ved hjelp av en spesiell manøver som kalles Dix Hallpikes manøver, og som mange leger/ØNH spesialister og også fysioterapeuter har lært seg. Men denne tilstanden gir altså ikke hørselstap, så jeg er usikker på om du har dette.
Det finnes en tilstand som benevnes labyrintitt, der man kan ha en infeksjon med væskedannelse i øret, og dette kan både gi svimmelhet og nedsatt hørsel. Det er mange tilfeller hvor hørselen bedres spontant etter at infeksjonen er behandlet, men dersom hørenerven er veldig påvirket, kan høretapet bestå. En annen sykdom heter Mb Meniere og er karakterisert av anfall med svimmelhet, øresus og nedsatt hørsel på en side. I disse tilfellene kan svimmelheten forsvinne, men høretapet består ofte. Der høretapet er alvorlig, kan man i de fleste tilfeller tilpasse et høreapparat som bedrer hørselen.

Jeg er altså noe i tvil om diagnosen din. Jeg antar du har vært til lege med problemet. Dersom svimmelheten og ikke minst høretapet består utover 1 uke, bør du bli vurdert av spesialist. Lykke til!