Langvarig luftveisinfeksjon

Spørsmål

Jeg pådro meg en skikkelig luftveisinfeksjon på vei hjem i en 8 timers flytur i et fly med ISKALD aircondition 30.des. 06, og har siden vært veldig dårlig. Jobbet likevel den første uke, da det ikke var så ille da, og tenkte at det går over. Men ble mye verre og har nå vært 1 md 100%; sykemeldt, kan stort sett ikke gå ut i kulda, uten å bli merkbart verre.

Har en dyktig fastlege som har tatt alle relevante prøver, inkl. kikhoste, mycoplasma m.m., samt vitaminmangel osv. Alle prøver er negative. Jeg forstår at dette må være en virusinfeksjon, hvilket man ikke kan gjøre så mye med, og har nå 2 spørsmål:

1. hvor lenge kan dette - i verste fall - ta?? Symptomene jeg har er veldig vondt i halsen, vondt i brystet hvis jeg går ut, litt hoste i blandt, og inn imellom sterke forkjølelsessymtomer. Det er bedre nå, enn de første 3 uker,(hadde feber første uke og hostet mye mer, samt pustevansker) men de siste uker merker jeg ingen forandring.

2. Jeg har tidligere vært syk i over 1 år med såkallt virus på balansenerven (ble frisk knapp et år siden), og er nå fryktelig redd for å bli langvarig syk igjen. Er blitt advart, at kronisk utmattelsessyndrom (ME) gjerne debuterer etter en alvorlig virusinfeksjon, og er nå mye redd for, om det kan gå slik med meg. Så spørsmålet er: hvor vanlig er det? Og er der noe jeg bør være særlig obs på, ut over å ta det med ro?

PS: Har pt. ikke noen symptomer på det, annet enn vanlig slapphet og at jeg føler meg uvel. Har alltid tidligere hatt en følsom hals, som lett blir irritert i kulde, men har omtrent aldri vært ordentlig syk pga. av det.

Kvinne, 34 år

Svar

Hei!

Jeg forstår at du har hatt en noe langvarig infeksjon eller betennelse i luftveiene etter denne flytyren, og at du har en grundig lege som har sjekket for de fleste betennelsestilstander. Spør ham om han også har sjekket deg for toxoplasmose som kan gi et bilde som ligner på kyssesyken med uttalt slapphet og influensalignende symptomer. Så til dine spørsmål. Jeg er enig i at du har symptomer på en viral infeksjon, og dette kan henge lenge i. Det er ikke uvanlig at en slik infeksjon kan ha en ettertilstand som vedvarer i uker, og av og til i måneder. Det er gunstig at feberen er borte, men likevel kan de andre symptomene henge i en stund til. Etter 6-8 uker bør du nok merke bedring. Når det gjelder ME så er dette en uvanlig tilstand, og jeg har ikke eksakte tall på frekvensen av dette. Jeg ville ikke på dette tidspunktet være engstelig for det, fordi du fortsatt er innenfor den tidsrammen som godt kan forklares med en gjennomgått viral sykdom. Du bør forsøke å unngå hard fysisk aktivitet, og heller gjøre det som kroppen selv orker. Etterhvert kan du trappe opp aktiviteten pånytt. Dersom du ikke merker tegn til ytterligere bedring innen 2-3 uker til, bør du oppsøke legen din pånytt. Lykke til!