Tinnitus og nesetetthet

Spørsmål

Hei. Jeg har hatt tinnitus i 2 mnd. Har hatt det flere ganger tidligere, men har gått over iløpet av noen timer. Har slitt med bihule og tett nese i flere år. Har gått på nesespray (otrivin og saltvann) i mange år. Har gått på avamys nesespray siden i vinter, men føler ikke det hjelper. Har nå fått Dymista og brukt dette i 2 uker. Har vert litt forkjølet, og føler jeg ikke får utliknet skikkelig på venstre øret. Føler det liksom er litt topp i det øret, og har en høy tone/støy hele tiden. Er også veldig følsom for lyder. Er jeg ute i støy, forsterker tinnitusen seg noen timer før det går noe tilbake. Har sjekket hørsel, og har noe nedsatt,men normalt for alder. Eg er redd for at det blir varig tinnitus livet ut. Er ganske travelt til tider, og blir litt sliten i hodet.

Har vert til fastlegen og han trodde først det kan vere en infeksjon, og derfor fikk Dymista. Men har nå henvist meg til øre,nese,hals lege. Men er 10-12 uker ventetid.
Har også brukt nesehorn å skyllet 3 ganger for dag.
Har du noen mening hva det kan være? Og noen tips om hva jeg kan gjøre? Er begynt å bli utolmodig, og frykter tinnitus livet ut.

Har lest litt om øretrompet og tubedyfunksjon, men syns jeg har gått litt for lenge til at det ikke har ordnet seg. Må jeg ha litt mer tolmodighet?

Svar

Hei
Det at du har hatt tinnitus i 2 måneder betyr ikke nødvendigvis at du vil ha det resten av ditt liv. Du tydeliggjør bihuleproblemer og tett nese, så tinnitusen kan selvsagt ha en sammenheng med dysfunksjon av øretrompeten. I tillegg, så har du brukt Otrivin i mange år, som du sikkert føler hjelper der og da, men som helt sikkert er med på å forverre dine neseplager.
Du anbefales å fortsette med saltvannsskylling (for å rense neseslimhinnene) i tillegg til å ta Dymista (husk å lese pakningsvedlegg for hvordan du skal ta nesesprayen!), som du gjerne kan ta dobbel dose av, frem mot vurdering hos ØNH lege. Forsøk å kutt ut Otrivin helt etter hvert, og stå i det selv om det tettes til i nesen. Den er bare med på å forverre/vedlikeholde dine plager. I og med at du har vært plaget såpass lenge som du har, så vil det ta tid før du merker endelig effekt av Dymistaen. Per i dag, så anbefales behandling minimum 6 måneder, før en kan si om det har effekt eller ikke.
Følg disse rådene og vær tålmodig, så vil det mest sannsynlig bli bedre. Om det ikke blir bedre, så vil ØNH legen kunne hjelpe deg. God bedring og lykke til!