Tilbakefall av øresus

Spørsmål

Jeg er en voksen mann som har hatt tinnitus så lenge jeg kan huske. Dette gikk greit helt fram til for ca 10 år siden. Plutselig begynte tilstanden da å plage meg. All fokus gikk mot min tinnitus som er en høyfrekvent hvinelyd ala 2 jetmotorer, og en kan kort si jeg kollapset totalt og tilstanden opplevdes som invalidiserende. I den forbindelse fikk jeg grundige utredninger, forsøkte høreapparat og deltok på diverse mestringskurs, men ingenting hjalp. Etter å ha tilegnet meg mye kunnskap om fenomenet klarte jeg gradvis, etter et halvt år, mer eller mindre ubevisst, å ignorere plagene og leve normalt igjen. Dette har gått greit helt frem til et par uker siden. Leste da en artikkel om en person som hadde tatt selvmord pga jetmotorene i øret. I samme øyeblikk var alt det vonde tilbake, og er nå igjen totalt oppslukt og sliter enormt. Har store problemer med søvn tiltross for sovemedisin og har vanskelig å maskere lyden da den trenger igjennom alt. Forsøk på maskering føles nesten som vondt verre da det føles som ytterligere støy...
Synes hele greia er ytterst fortvilende og ikke minst merkelig da jeg i årenes løp har fått god kunnskap om fenomenet. Lyden er IKKE sterkere nå enn før, den bare oppleves slik. Jeg er klar over at det er hjernen som nå er i "lydberedskap" og at nervebaner tråkkes opp med lydsignaler som fyker avgårde inne i hodet og forsterker effekten, og jeg vet utmerket godt at disse kan "gro" igjen, da jeg har klart det før. Spørsmålet mitt er vel egentlig at jeg synes det er merkelig at jeg nå opplever et slikt tilbakefall til tross for at jeg vet alt dette. Hjernen er vanskelig å styre, men finnes det ellers noen god forklaring på dette? Det faktum at jeg har klart å komme tilbake til normalt liv før, er det som holder meg oppe, men er i grunnen veldig oppgitt da jeg vet hvor vanskelig det var sist gang.
Håper ellers på noen oppmuntrende ord, og eventuell informasjon om nye teknikker eller medisinske hjelpemidler er blitt tilgjengelige de senere år.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!
Du forklarer jo godt øresusen vesen. TRT (tinnitus retraining therapy) er jo en psykologisk mestringsteknikk, og jeg synes du beskrev det svært godt når du sier at du "gradvis, mer eller mindre ubevisst, klarte å ignorere plagene". Det handler altså om vårt eget fokus på problemet. Jeg opplever at dersom man har klart å mestre det tidligere, så klarer man det igjen, tilbakefall oppleves jevnlig hos denne pasientgruppen. De fleste kommer tilbake til det stadiet hvor man "nesten ubevisst" mestrer plagene pånytt. Det må i den forbindelse sies at enkelte kan ha nytte av medisiner for å få senket skuldrene og få en mer avslappet nattesøvn, og sarotex 50 mg til natten over en periode kan hos endel være effektivt. Dette er medisin du kan få hos din egen lege. Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-