Støyindusert øresus (tinnitus)

Spørsmål

For to uker siden ble jeg eksponert for en høy lyd (boligalarm midt på natten). Etter det har jeg hatt susing og piping i ørene. Merker lite på dagtid, men det suser og piper om kvelden. Jeg gikk til legen noen dager etter, og fikk skrevet ut Cetirizin. I fjor var jeg plaget med mye snue og tette bihuler. Jeg testet den gang negativt på allergitest, men legen anbefalte meg å starte opp med allergimedisiner året etter dersom symptomene kom tilbake. I år har jeg ikke vært tett, men har nøset med jevne mellomrom noen måneder nå og hatt en tendens til å være forbigående tett i nesen noen ganger. Ingen form for forkjølelsessymptomer ellers. På tirsdag denne uken var jeg hos legen igjen og fikk Rinexin. Jeg har kjent litt trykk/ubehag i ørene, men ikke direkte vondt. Mandag kveld (før Rinexin)kjente jeg litt trykk i venstre øre, og ved leggetid ble pipingen verre på denne siden. Trykket/ubehaget i det høyre øret- er nå nesten borte, men fortsatt piping. Hadde også i fjor susing i ørene, men ikke så kraftig som nå. Da hadde jeg tette bihuler, vondt i hals og svelg i månedsvis. Fikk Rinexin, Nazonex og antibiotika og susingen gikk over. Legen har undersøkt øregangene mine, uten noen spesielle funn. Trykkmålingsapparatet på legekontoret var dog ute av stand så hun fikk ikke målt trykket. Jeg føler at jeg har fått lite informasjon fra legen min. Hun trekker på skuldrene og sier at det ikke er så mye vi kan gjøre med det. Siden det oppsto akutt, kan det også gå over like hastig. Da jeg spurte om henvisning til ØNH på sykehuset hvis ikke Rinexinen virket, mente hun at det var det ingen vits i. Jeg må innrømme at jeg er svært engstelig for at dette er en permanent skade og at jeg aldri vil kunne bli kvitt disse lydene. I en travel hverdag tilsvarer det å kunne legge meg om kvelden og ha det stille og fredelig, 10 psykologtimer. Jeg ønsker derfor å høre din mening om hva dette kan være, og evt. prognose.

Kvinne 40
Svar

Hei

Dersom øresusen oppsto like etter at du ble utsatt for støy fra boligalarm, så kan man si at du har såkalt støyindusert akutt øresus (tinnitus). Det er fortsatt god sjanse for at øresusen forsvinner, forutsatt at du ikke har pådratt deg et varig hørselstap. 

Trykk/ubehag i ørene er heller ikke uvanlig å ha en stund etter en slik hendelse, men du nevner i tillegg periodevis nysing og nesetetthet (allergiplager?), som også kan gi de samme plagene da det kan påvirke "øretrompetens" funksjon. 

Jeg pleier å si at dersom øresusen og øreplagene vedvarer utover 3-4 uker, så bør du oppsøke lege for en grundig hørselstest og
undersøkelse av ører og øvre luftveier.

Jeg kan ikke anbefale noen behandling utover det du allerede har fått. Prognosen i ditt tilfelle, vil jeg anta er god.

Ønsker deg fortsatt god bedring!