Pulserende Tinnitus (øresus)

Spørsmål

Har vært i kontakt med dere endel ganger den senere pga tung helseangst. Det nye nå er nyoppdaget pulserende tinnitus som ble oppdaget ved en "tilfeldighet". Har alvorlig skjev neseskillevegg og i tillegg nesepolypper som gjør at den ene neseåpningen i praksis er helt tett og jeg puster mye gjennom munnen om nettene. For en måned siden begynte jeg å "sykeliggjøre" dette og fant ut at det kunne gi øresymptomer. Og da hendte det plutselig: Hjertet slo i øret og siden har det gjordt det - men ikke når fokuset har vært borte. Som Google-hypokonder vet jeg at dette er farlig. Hvor mange av pulserende øresusrammede dør av dette? Er veldig spent på svaret...

Svar

Hei !

Du har fått en følelse av at hjertet "slår" i øret ditt når du har fokus på det, men ikke når fokuset på denne lyden ikke er tilstede. Du skriver at du vet at det er farlig ut fra Google søk. I det du skriver så er det jo en viktig opplysning at denne lyden er tilstede kun når du er fokusert på denne lyden, og at du har sykeliggjort at du har en skjev neseskillevegg, som igjen gir deg pusteproblemer og som igjen gir deg problemer med ørene. Pulserende tinnitus er en sykdomsenhet, som kan skyldes flere ulike forhold, fra godartede tilstander til sykdommer i pulsårene til hjernen. Ved sykdom i blodårer i eller til hjernen, så vil jo denne lyden være tilstede hele tiden uavhengig om du har fokus på  lyden eller ikke. Lyden vil være puls synkron. Det vil si at den følger pulsen, eller hjerteslagene dine. Ut fra det du forteller, så tror jeg det er svært liten sannsynlighet for at du har "Pulserende Tinnitus". Øresus eller Tinnitus er jo også en svært sammensatt lidelse, som også inneholder psykiske elementer. Dersom du skal gå videre med utredning, så vil det være naturlig at man gjør en CT eller MR angiografi. Det vil si at man sprøyter kontrast inn i blodårene dine og framstiller blodårene i hjernen og halspulsårene dine, for eventuelt å påvise trange partier (stenoser) eller kar misdannelser. Dødsfall som skjer i forbindelse med pulserende Tinnitus er svært sjeldne, men vil naturligvis være avhengig av grunnsykdommen, i og med at det er flere tilstander  med ulike lidelser i pulsåresom kan gi dette.