Kan stimulerende medisiner for ADHD hjelpe en som har tinnitus og vanskelig for å konsentrere seg?

Spørsmål

Hei. Jeg har nå i snart ti år vært plaget med massiv tinnitus med flere følgetilstander, samt hyperakusis. Min tinnitus er stressrelatert med også en moderat hørselskade venstre side. Tinnitus kan gi fokusering-og konsentrasjonsvansker, dårligere hukommelse og indre kroppslig uro. Slik har det også vært for meg, og merkes tydelig når jeg skal lese gjennom noe jeg ønsker å tilegne meg som ny kunnskap...det gir mer og mer utfordringer. Etter å ha vært i AAP en stund ønsker jeg nå å studere noe annet som kan passe bedre med min nåværende helsetilstand enn den utdannelse jeg har. Det finnes diagnoser som ADHD, narkolepsi og alzheimer som benytter preparater som Modafinil, Adderal og Ritalin, som gjør at de fungerer bedre i hverdagen. Slike preparater benyttes også innen studiemiljøer av friske mennesker for å yte bedre i studiet, men da gjerne framskaffet på "annen" måte. Jeg ønsker å prøve noe slikt om det kan hjelpe meg innen studier med mine helseutfordringer, men kun om det kan gjøre noe praktisk nytte, og også kun under kontroll av min fastlege eller annen spesialist. Har dere noe formening, eller annen informasjon rundt dette?

Mann 56

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,


Jeg er ikke sikker på om dette vil hjelpe deg. Hvis du tar denne typen medisin vil du fremdeles ha tinnitus. Det er noen få rapporter om at denne typen medisiner kan gi uønskete hørselsinntrykk, dvs at de kunne gjøre tinnitus verre, men det er ikke en vanlig bivirkning. Jeg kan ikke finne noen rapporter om at ritalin har blitt gitt til pasienter med tinnitus som har konsentrasjonsproblemer, og jeg har ikke hørt om at det har blitt brukt på denne måten. 


Jeg tror det beste er at du diskuterer dette med fastlege og evt en psykolog eller psykiater som spesialiserer seg i ADHD og som evt har erfaring med å gi stimulantia som Ritalin til pasienter uten ADHD diagnose. 


Mvh,


Nina Bryhn, MD

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn