Øresus (tinnitus)

Når du har tinnitus opplever du å høre lyd som ikke kommer fra en lydkilde rundt deg. Mange opplever tinnitus, hos noen er tilstanden kortvarig, andre må lære å leve med den.

PLAGES: Lege Wasim Zahid holdes våken om nettene av irriterende lyder. Tinnitusen begynte etter en dårlig konsert for flere år siden. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Øresus er det norske ordet for tinnitus.

Det å få nyte stillheten er ikke alle forunt. Tenk deg å ha – hver dag, hvert minutt, hvert sekund – en lyd som surrer rundt i ørene eller i hodet. Svært mange lider av slik øresus – også kalt tinnitus.

Tinnitus kan knyttes til nesten alle hørselssykdommer, og årsakene er mange og ofte kompliserte.

Symptomer ved tinnitus

Tinnitus er en opplevelse av lyd som ikke forsvinner, og kan være både subjektiv (ingen andre kan høre lyden) og objektiv (hørbar for andre). Lyden varierer fra person til person – det kan for eksempel dreie seg om susing, piping, during, plystring eller klikking. Den kan være konstant eller fluktuerende, og kan opptre både på ett øre og begge ører.

I tillegg opplever mange at hørselen er nedsatt. I Norge er antakelig 20 000 mennesker plaget av tinnitus, 1–2 % så kraftig at de ikke klarer å funger normalt. Tinnitus er ikke en sykdom, og er ikke farlig i seg selv. Derimot kan det være et symptom på en underliggende sykdom.

Årsaker til tinnitus

Mange med tinnitus hører av og til om andre med samme diagnose som blir friske med en eller annen form for behandling. Da er det lett å tenke: – Hvorfor får ikke jeg også den behandlingen hvis man blir bra med den? Problemet er at det er et hav av tilstander som kan forårsake tinnitus, og dermed hjelper ikke den samme behandlingen på alle. I tillegg til de kroppslige årsakene som er nevnt i listen under, kan stress, ulykker eller følelsesmessig ubalanse både utløse og forverre tinnitus.

LES OGSÅ: Utstående ører, hvem kan få operasjon?

ØRETS ANATOMI: Tinnitus er et symptom på mange ulike tilstander som kan oppstå i forskjellige deler av øret.  Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library. Bildetekst: Lommelegen.no.
ØRETS ANATOMI: Tinnitus er et symptom på mange ulike tilstander som kan oppstå i forskjellige deler av øret. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library. Bildetekst: Lommelegen.no. Vis mer

Hvor i øret kommer lyden fra?

Her er en oversikt over de forskjellige delene av øret der tinnitus kan oppstå:

Det ytre øret:

Tett øregang. Kan skyldes for eksempel ørevoks, fremmedlegemer, hår eller hevelse. Dette kan medføre irritasjon eller trykk mot trommehinnen, som igjen registreres av hørenerven.

Mellomøret:

Hull i trommehinnen eller væskeansamling bak den, for eksempel mellomørebetennelse.

Feil i de lydledende delene av øret:

Utvendige lyder blir hindret i å komme til det indre øret. Dersom det indre øret fortsatt er intakt, kan innvendige kroppslyder gi øresus.

Små øreknokler

Forstyrrelse av de fine mekanismene i øret, for eksempel at en av de små øreknoklene mister sin bevegelighet (otosklerose).

Øretrompet

Dårlig fungerende øretrompet, som blant annet kan skyldes infeksjoner og allergier.

Det indre øret:

Feil ved hørecellene i sneglehuset. Cellene kan påvirkes av lokale infeksjoner, legemidler (acetylsalisylsyre), aldring, dårlig blodtilførsel og høye lyder.

Noen sykdommer som kan gi tinnitus

  • Hørselsskade: Hørselsskade er en viktig årsak til tinnitus, og mye av skylden må rettes mot dårlige arbeidsforhold.
  • Ménières sykdom: gir anfall med tinnitus, svimmelhet og kvalme. I tillegg kan væsketrykket variere i forbindelse med infeksjoner, allergi og sirkulasjonsforstyrrelser.
  • Hørselsnerven og hjernen: Akustikusnevrinom. Den formen for tinnitus som er vanskeligst å diagnostisere, og som er mest alvorlig, skyldes en svulst som trykker på hørselsnerven på dens vei fra sneglehuset til hjernen. I starten kan tinnitus være det eneste symptomet, mens man etter hvert kan få problemer med hørselen og balansen.
INGEN SYKDOM I SEG SELV: Derimot kan tinnitus være et symptom på en underliggende sykdom. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
INGEN SYKDOM I SEG SELV: Derimot kan tinnitus være et symptom på en underliggende sykdom. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Jeg har det slik – hva kan jeg gjøre?

Oppsøk en øre-, nese- og halsspesialist. Du kan få en henvisning hos fastlegen din. Det er viktig å prøve å finne ut hvorfor susingen har oppstått, og sjekke at det ikke dreier seg om en alvorlig underliggende sykdom. Av og til er det dessverre umulig å avgjøre årsaken til plagen.

LES OGSÅ: Ørebetennelse

Behandling av tinnitus

I første omgang må det letes etter en årsak, slik at en eventuell behandling kan rettes inn mot denne. Som kjent er årsakene mange, og det går derfor ikke an å komme med en bestemt oppskrift på hvordan man blir frisk.

Når årsaken er vanskelig å finne: Dessverre er det av og til umulig å finne en årsak til øresusen. For personer som er sterkt plaget, er det derfor lett å bli motløs når det suser dag og natt, og ingen ting hjelper. Det er imidlertid utviklet teknikker som skal hjelpe pasientene å leve med sitt problem: Akustisk terapi. Lyder eller musikk brukes til å overdøve øresuset. Man kan f.eks. lytte til avslappende musikk under innsovningsfasen om kvelden.

Habitueringsterapi. I USA og England forskes det på psykologiske behandlingsmetoder som har vist lovende resultater – Tinnitus Retraining Therapy (TRT). Målet er å dempe nerveresponser som kan gi tinnitus, og lære pasienten å slappe av. I løpet av ett til to år skal øresusen forsvinne.

Avslapningsteknikker. Kognitiv atferdsterapi kan redusere stress og hjelpe pasienten å tilpasse seg øresuset. Psykologer kan bidra til at pasientene flytter fokus bort fra susingen, og på den måten få kontroll over livet. Stress kan utløse og forverre tilstanden, så i noen tilfeller kan det være nødvendig å gire ned et par hakk, for eksempel ved hjelp av en delvis sykemelding. Det er kjent at blant annet overdrevne mengder alkohol, kaffe og aspirin kan bidra til tinnitus. Du bør unngå høye lyder.

LES OGSÅ: Årsakene til svimmelhet

Andre i samme situasjon?

Ja! – Spredt rundt i Norge finnes det samtalegrupper for tinnituspasienter. Det kan være godt å dele erfaringer med andre i samme båt. Uansett hva du gjør, er det viktig å ikke gi opp. Å takle tinnitus vil kreve en kjempeinnsats fra deg selv!

LES MER:-Tinnitus.no (Tinnitus poliklinikk, Sørlandet sykehus HF)- Hørselshemmede landsforbund – om tinnitus

LES OGSÅ:
Virus på balansenerven
Symptomer på krystallsyken

Kilder:

Denne saken ble i sin helhet oppdatert av lege Nina Bryhn, januar 2017. Den ble første gang publisert 27. Juni 2005

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer