Blomkåløre og hematom i øret

Et ubehandlet hematom i øret kan resultere i et såkalt blomkåløre, som er en vedvarende deformitet bestående av bindevev og brusk. Brytere og kampsportutøvere er utsatt.

BLOMKÅLØRER: Øret er såbart for ytre påvirkninger som trykkskade og kuldeskade. Bruskhinnen i øret kan bli betent og gi opphav til såkalte blomkålører.  Foto: AFP/NTB SCANPIX
BLOMKÅLØRER: Øret er såbart for ytre påvirkninger som trykkskade og kuldeskade. Bruskhinnen i øret kan bli betent og gi opphav til såkalte blomkålører. Foto: AFP/NTB SCANPIX Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvorfor har mange kampsportutøvere så rare ører?

Øret består av flere bruskkomponenter, og huden som dekker dette området er svært tynt. Ved blodansamling (hematom) i øret vil det samle seg blod i sjiktet mellom underliggende bruskhinne (perichondrium) og brusk.

Blodansamlingen vil gjøre en mekanisk barriere mellom brusken og dens blodforsyning fra bruskhinnen. I mangel på tilstrekkelig næring, vil brusken kunne bli nekrotisk og/eller infisert, ifølge en artikkel Christoffer Aam Ingvaldsen (lege) og Kim Alexander Tønseth (spesialist i plastikkirurgi) har skrevet i Tidsskrift for Den norske legeforening.

På sikt vil dette sette i gang en uorganisert fibrose- og bruskdanning rundt de ulike bruskkomponentene, som gjør at ørets strukturer fylles med bindevev. Brusken vil senere vri og bukle seg, og kunne resultere i et såkalt blomkåltøre.

Othematom kan ramme alle som skader øret. Blomkåløre sees derimot hyppigst blant unge menn og er vanlig forekommende i ulike kontakt/kampsporter grunnet hyppige traumer mot øret, forklarer Mads H. S. Moxness, overlege ved øre-nese-hals-avdelingen ved Aleris sykehus, og svarlege på Lommelegen.

LES OGSÅ: Utstående ører

I kampsporter som MMA er det vanlig å få hematom i øret og såkalte blomkålører.  Foto: Shutterstock
I kampsporter som MMA er det vanlig å få hematom i øret og såkalte blomkålører. Foto: Shutterstock Vis mer

Behandling av hematom

Ofte er ørehematom smertefullt, gir synlig hevelse og det er som regel ikke tvil om at man skal søke legehjelp. Det er også viktig at en lege utelukke eventuelle hode- og nakkeskader.

Alle hematomer i øret bør behandles akutt og fjernes, slik at bruskvevet ikke dør.

– Man legger et snitt i huden foran og bak øret og tømmer ut hematomet. Det legges ofte inn et dren, slik at væske kan dreneres og åpningen ikke gror igjen for raskt. Det gis ofte antibiotika for å motvirke infeksjon, forklarer Moxness.

Hemoatomer som er eldre enn en uke kan være vanskeligere å drenere, og kan medføre brusknekrose.

Er det eldre enn syv dager, må pasienten henvises til øre-nese-hals-lege eller plastikkirurg for revisjon og eventuell rekonstruksjon, ifølge Tidsskriftet.

LES OGSÅ: Dott i øret? Hva er årsaken?

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Brynjulf Barexstein

ALLMENNLEGE

Få svar innen 3 dager for 299,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Varig deformert øre

Det er ikke vanlig at ørehematom resulterer i et blomkåløre.

– Men hematomer kan medføre endringer i bruskhinnen, slik at den blir fortykket (blomkåløre) hvis hematomet ikke blir evakuert innen kort tid, sier Moxness.

Hvis du har fått et såkalt blomkåløre, er øret permanent deformert.

– Har man først fått en forandring av bruskhinnen, så vil den ofte forbli i den tilstanden. Det er ikke farlig og handler kun om det ytre øret. Blomkålører gir ikke svekkelse av hørselen, påpeker Moxness.

Selv om øret er forandret i utseende, er det ikke smertefullt.

LES OGSÅ: Øresus (tinnitus)

Status med blomkålører?

Ifølge Christoffer Aam Ingvaldsen og Kim Alexander Tønseth kan det virke som om mange kampsportutøvere bevisst unngår å få blodansamlingen drenert, antakelig fordi det er en del av et image og tegn på kamperfaring.

De råder likevel å oppsøke lege for vurdering og behandling ved ørehematom, siden mange kan komme til å endre mening om dette senere i livet, spesielt med tanke på framtidig yrke.

Rekonstruksjon av et blomkåløre er nemlig kirurgisk utfordrende, derfor bør hematomet fjernes så fort som mulig.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-